Kuhamo s predsedniškimi kandidati: Ljudmila Novak

S predsedniškimi kandidati klepetamo o kulinariki in kulinaričnih navadah. Pogovarjali smo se že z aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem, pokramljali pa smo tudi z Ljudmilo Novak.

Kako se v napornem predvolilnem obdobju prehranjujete? Obiskujete slovenske kotičke, kjer gostoljubni prebivalci zagotovo poskrbijo za dobre grižljaje, kajne? Pa vendarle, se te dni pogosto zadovoljite tudi s kosom pice?

V tem obdobju sem res precej »leteča« in zato tudi prehranjevanje ni tako zdravo, kot bi lahko bilo. V kampanji je velikokrat potrebno pojesti kaj na hitro in ni časa za dobro domačo kuhinjo. Tako je na mojem meniju v tem času praktično vse: od sendviča, kakšnega kosa pice, solate do sladkarij.

Kaj pa sicer, kakšne so vaše prehranjevalne in kuharske navade?

Zelo rada kuham doma in z jedmi razvajam svoje družinske člane. Jem predvsem domačo hrano, ki jo pridelamo na svojem vrtu. Včasih, ko si zaželim poskusiti tudi nekaj novega, pa skočim s sodelavci tudi na Odprto kuhinjo.

Katero jed najraje skuhate? Prosimo za približen recept.

Najraje skuham domačo gobovo juho in spečem štrudelj iz skute, še večkrat pa zdrobovo pecivo.

Recept za zdrobovo pecivo:

Za suho zmes:
– 1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba, 1 jogurtov lonček sladkorja, 1 jogurtov lonček gladke moke, polovica zavitka pecilnega praška, 1 zavojček vaniljevega sladkorja

Za nadev:
– 5 jabolk (cca. 500 g), 2-3 jedilne žlice kokosove moke, 2 jedilni žlici maka, pest rozin, pest orehov, 3-4 žlice skute, mleti cimet po okusu

Za mokro zmes:
– 2 jajci, 2-3 jogurtove lončke mleka

1. Najprej v posodi skupaj zmešamo suhe sestavine: pšenični zdrob, sladkor, vaniljev sladkor, gladko belo moko in pecilni prašek.

2. Pečico priklopimo na 200 °C (klasična pečica) in vanjo damo pekač, na katerega smo dali košček masla (cca. 1žlico) in ga v pečici pustimo samo toliko časa, da se maslo stopi, nato pekač vzamemo iz pečice in maslo porazdelimo po pekaču.

3. Jabolka prerežemo na pol, odstranimo peške in jih olupimo. Orehe grobo nasekljamo.

4. Po dnu pekača čim bolj enakomerno potrosimo polovico suhe zmesi, ki smo jo že pripravili.

5. Čez suho zmes naribamo polovico jabolk (dve jabolki in pol), čez katero potresemo nekaj cimeta. Čez jabolka s cimetom potresemo kokosovo moko, mak, nasekljane orehe, rozine in skuto.

6. Ne pozabite – pri nadevu lahko sestavine prilagajate svojemu okusu.

7. Čez vse skupaj čim bolj enakomerno potresemo preostanek suhe snovi, nato pa čez naribamo še preostala jabolka, ki jih posipamo s cimetom, po želji tudi s sladkorjem.

8. V skodelico ubijemo dve jajci in dodamo 2-3 lončke mleka (jaz sem uporabila 2 lončka mleka) in z metlico za stepanje sestavine povežemo. Mokro zmes čim bolj enakomerno prelijemo čez cel pekač.

9. Pečemo v ogreti pečici na 200 °C (klasična pečica; ventilacijska 180 °C) 35 do 40 minut.

10. Ko je pečeno, vzamemo pecivo iz pečice in ga (po želji) premažemo s kislo ali stepeno sladko smetano, potresemo s cimetom in sladkorjem (jaz sem ga premazala s kislo smetano in potresla s cimetom). Ohlajeno pecivo narežemo na koščke.

Naslovna fotografija: arhiv Delo

Preberite še, kako se v kuhinji znajde Maja Makovec Brenčič

Opomba: vprašanja smo posredovali vsem kandidatom za predsednika Republike Slovenije, odzval pa se ni le Boris Popovič.

 

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana