Kuhamo s predsedniškimi kandidati: Angelca Likovič

Od Maje Makovec Brenčič pa k Angleci Likovič.

Kako se v napornem predvolilnem obdobju prehranjujete? Obiskujete slovenske kotičke, kjer gostoljubni prebivalci zagotovo poskrbijo za dobre grižljaje, kajne? Pa vendarle, se te dni pogosto zadovoljite tudi s kosom pice?

Za kosilo si vzamem čas. Raje kot pico imam potico.

Kaj pa sicer, kakšne so vaše prehranjevalne in kuharske navade?

Najraje imam sezonsko hrano, pozimi pa uporabimo vloženo in zamrznjeno zelenjavo. Meso pripravljam najraje na domač način npr. svinjska pečenka, ocvrt piščanec… Mož ima zelo rad ajdove žgance z ocvirki.

Katero jed najraje skuhate? Prosimo za približen recept.

Različne potice.

Sestavine

– 1 kg bele moke,
– 1 zavitek svežega kvasa,
– 1 večjo limono,
– 4 vanilijeve praške,
– 1 rumenilo,
– 4 do 5 jajc,
– 2 kisli smetani,
– maslo, rum, rozine, sladkor, mlete orehe, peki papir, mleti sladkor.

Postopek

1. V večjo posodo presejete 3/4 kg bele gladke moke. V majhni posodi pripravite malo mleka, sladkorja, malo segrejete in razlomite kocko kvasa. Pustite nekaj minut. V drugi posodi segrejete mleko, dodate maslo, kislo smetano. V posodo z moko date 2-3- jajca, 2 vanilijeva praška, 1 rumenilo in naribano limonino lupino. S toplim mlekom in dodatki vmešajte rahlo testo. Zelo dobro je, da ga “SKLOFATE”, to meni vedno naredi mož Andrej tako, da gre testo od lesene žlice. Testo naj sedaj vzhaja, pokrito s servietom.

2. Sedaj pripravite nadev: V posodo date dva zavitka mletih orehov ali mak, rožiči, kokos… To prelijete z vrelim mlekom. Dodate maslo, 2-3 jajci, 2 vanilijeva praška, limonino lupino, kislo smetano, med. Vse dobro premešajte. Posebej v rum namočite rozine.

3. Ko testo vzhaja, ga rahlo razvaljate, nanesete nadev, rozine skupaj z rumom, potresete sladkor po vaši želji. Potico zvijete in jo položite v pekač, ki ga obložite s peki papirjem.

4. Ponovno pustite, da potica vzhaja.

5. Vklopite pečico na 200 stopinj. Ko potica vzhaja jo preluknajte z zobotrebcem, premažete z stepenim jajcem in jo pustite, da se peče 1 uro. Ko je pečena, jo nekaj časa pustite, da se malo ohladi, nato jo obrnete s pekača in jo položite na pladenj. Posujete jo z mletim sladkorjem.

Naslovna fotografija: arhiv Delo

Opomba: vprašanja smo posredovali vsem kandidatom za predsednika Republike Slovenije, odzval pa se ni le Boris Popovič.

Preberite še, kako se v kuhinji znajde Andrej Šiško

 

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana