Kuhamo s predsedniškimi kandidati: Suzana Lara Krause

V prihajajočih dneh bomo skupaj spoznavali predsedniške kandidate za predsednika Republike Slovenije. Malce drugače. Skozi želodec. Tokrat kuhamo s Suzano Laro Krause.

Kako se v napornem predvolilnem obdobju prehranjujete? Obiskujete slovenske kotičke, kjer gostoljubni prebivalci zagotovo poskrbijo za dobre grižljaje, kajne? Pa vendarle, se te dni pogosto zadovoljite tudi s kosom pice?

V predvolilnem obdobju se prehranjujem, ko imam čaš. Hitre hrane, kot so pice ali hamburgerji ne jem, ker se moram iz zdravstvenih razlogov izogibati kruhu. Zato raje posežem po kakšni energijski tablici. Se pa potrudim, da imam vsaj en topel obrok na dan. Če se dlje zadržujem v enem kraju, potem izberem katero izmed lokalnih gostiln – slovenska kulinarika je odlična. Če sem bolj ali manj leteča, pa si privoščim toplo večerjo doma. Mož vedno poskrbi, da ne grem spat lačna.

Kaj pa sicer, kakšne so vaše prehranjevalne in kuharske navade?

Že od malega sem navajena, da mora biti vsaj enkrat na dan doma kuhan obrok in tega se tudi v moji družini držimo. Zelo rada kuham. Ko nimam časa, takrat z veseljem skuha mož. Ker imata sinova med tednom kosilo v šoli, ponavadi jemo »drugo kosilo« okrog pete popoldne. Radi imamo tradicionalno slovensko kuhinjo. Velikokrat skuhamo tudi testenine, ki jih vsi obožujemo, ali mehiško hrano (čili in koruzni kruh) – za slednje je mojster moj mož.

Ko praznujemo slovenske praznike, si privoščimo za praznik značilno hrano (žegen za veliko noč, raco za Martinovo, kuretino za silvestrovo, da brcne nazaj, in svinjino za novo leto, da rije naprej, itd.). Ker živijo z menoj trije ljubljeni moški, ki imajo tudi ameriško državljanstvo, praznujemo tudi ameriške praznike (hamburgerji in hrenovke 4. julija, puran in narastek iz sladkega krompirja na zahvalni dan).

Katero jed najraje skuhate? Prosimo za približen recept.

Legendarno predsedniško marmelado HRUŠMUŠ.

Sestavine

– nekaj dobre volje
– 700 g očiščenih hrušk
– 400 g sladkorja
– sok ene limone
– po okusu cimet ali muškatni orešček

1. Hruške operemo in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na koščke, dodamo sladkor in limonin sok. V pokriti posodi jih pustimo v hladilniku do naslednjega dne. Če nanje pozabimo, ni nič narobe, če stojijo dlje.

2. Hruške so se lepo “spacale”.

3. Vse dobro premešamo ter zmeljemo. Kuhamo na nizki temperaturi do zgostitve, 30 do 45 minut.

4. Če nimate toliko časa, ali se vam zdi, da se gosti prepočasi – lahko uporabite tudi Želin in palični mešalnik.

5. Marmelado vlijemo v vroče kozarce, obrišemo, da je rob čist, zapremo. Obrnjene na glavo položimo na brisačo in jih pokrijemo s toplo deko. Ko se ohladijo, jih le še pospravimo. In označimo letnik.

Naslovna fotografija: arhiv Suzane Lare Krause

Opomba: vprašanja smo posredovali vsem kandidatom za predsednika Republike Slovenije, odzval pa se ni le Boris Popovič.

Preverite še, kaj najraje skuha Romana Tomc

 

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana