Pet minut s Juanom Marijem Arzakom

Ja, imeli smo veze za ta klepet. Urško in Andraža, zmagovalca FerFud DUEL grižljajev.

Vzhičeno smo spremljali Urško Jakljevič in Andraža Obrstarja, zmagovalca FerFud DUEL grižljajev, ki sta se minuli teden podala na strokovno ekskurzijo v restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami Arzak, k chefu Juanu Mariju Arzaku. Poglobljeno o njuni kulinarični pustolovščini, ki jima jo vsi zavidamo, boste lahko prebrali v prihajajoči tiskani OK, nam pa sta pomagala, da smo tudi mi primaknili svoj pisker: zelo na hitro smo poklepetali z eminentim španskim chefom, avandgardistom baskovske kuhinje, polnim modrosti, karizmatičnosti in topline.

***

Kaj ohranja tradicionalne jedi pri življenju?

Nekatere tradicionalne jedi so kot dragulji – večni. Z evolucijo se te jedi tudi spreminjajo, vendar ostanejo za vedno. In iz teh jedi moramo izhajati za ustvarjanje naših kreativnih krožnikov. Za nas Baske je pri kreacijah najbolj pomemben naš DNK. Čeprav kuhaš najbolj kreativno jed na svetu, se mora okusiti, da si v Baskiji.

Kje je meja pri poustvarjanju tradicionalnih jedi na moderen način, da še ohranijo svojo identiteto?

To je zelo težko reči. Naša kuhinja je fuzija med obema. ‘Starodavne’, tradicionalne jedi smo poustvarili tako, da si niso več podobne. Ohranjajo tipičen pristen okus, vendar so videti popolnoma drugače.

Kakšno mesto bo imela tradicionalna kulinarika v prihodnosti?

Menim, da bosta vedno obstajali dve kulinariki – tradicionalna in moderna. Za obe mora biti prostor. V Baskiji ni zelo veliko jedi, ki bi se ohranile skozi čas. Toda obstajajo jedi, ki so resnično neverjetne in te ne bodo nikoli izginile.

Poznate kaj slovenske kulinarike in kakšno je vaše mnenje?

Po pravici povedano, ne dobro. V Sloveniji sem bil dva dni in nisem uspel dobro spoznati slovenske kulinarike, ampak – če sklepam po ljudeh, ki pridejo k nam kot vajenci ali gostje – je jasno, da tudi Slovenci, tako kot mi vsi, stremijo k vse boljšemu.

Kaj menite, je v domači kuhinji bolj pomembno srce ali tehnike in znanje?

Najpomembnejše je srce, potem pa sta tehnika in poznavanje tudi zelo pomembna, saj moraš za dobro jed vedeti, kako jo pripraviti. Toda najpomembnejše je, da kuhamo s srcem, saj s tem na jed prenesemo pozitivno energijo.

Preberite še: Valter Kramar iz Hiše Franko v polno zadel s Hišo Polonka

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana