Odprta Kuhinja

Veganstvo: Kakšna alergija pa je to?

coffee cup on wood table with green background
Odpri galerijo
A+   A-
Beba Splichal se tokrat sprašuje, ali je navadna zdrava hrana že nadstandard.



Pred kratkim sem bila povabljena na zajtrk v prijetno restavracijo z leseno teraso čisto ob vodi, kamor je zjutraj z nežnim vetrcem prihajal vonj po mulju in temno zeleni reki. Popolno. Želela sem ohraniti idilo, zato sem naročila le kavo. Mojega naročila niso sprejeli z razumevanjem, saj mi, kot so rekli, z veseljem pripravijo zajtrk. Prav, sem popustila, naj mi torej prinesejo kar koli veganskega, če je le možno, naj bo sezonsko, lokalno in ekološko. Gospodič je večkrat lahno prikimal, tudi ko sem že nehala govoriti, se nato zavrtel na peti in jo ucvrl proti kuhinji. Nekaj časa je bil mir, srebala sem kavo in uživala v jutru, ko je k mizi v zadregi pristopila kuharica, takšna čisto prava, okroglih lic in dobrodušna.

V kuhinji da imajo resne težave, kaj nama sploh lahko pripravijo, če jima prosim lahko povem, česa ne jeva in na kaj sva alergični. A kruh lahko jeste? Gospa si je vidno oddahnila. Ko smo izločili mleko, salamo, sir in jajca, je ostal kruh z marmelado, zraven bi ponudili še sok in sadje. Čisto nič mi ni bilo do zajtrka, saj sem si mislila, kakšen bo. Prinesli so košarico zapakiranih marmeladk nemškega proizvajalca, v vsaki je je bilo za eno žličko. Restavracija je bila sredi rodovitne pokrajine, kjer jabolka padajo po tleh, sliv je toliko, da iz njih kuhajo žganje, prepričana sem, da uspevajo tudi robide in maline. Zakaj se jim ne zdi, da bi v ekološko naravnani ponudbi, ki se pohvali z lokalno hrano, postregli z domačo marmelado?

In, ne nazadnje, bi se tako izognili onesnaževanju z embalažo. Rezine belega kruha iz trgovine so se zdele tragične, ko sem pomislila na lokalno tradicijo, na mline na reki (ki so večinoma v ruševinah), na krušne peči, žito na poljih, ki je nahranilo generacije prednikov brez zdravju in naravi škodljivih snovi. Sadja se nisem dotaknila, niti pomaranče niti živo zelenega jabolka z nalepko, da je prišlo iz Italije. Nekako nisem mogla. Prav tako ne jabolčnega soka, ki ni bil stisnjen iz plodov visokostebelnih dreves starih sort, ki so včasih rasla po dvoriščih. Je navadna zdrava hrana že nadstandard? Zakaj so julija pomaranče bolj dostopne kot breskve ali slive? Sem izbirčna? Lahko da se temu tako reče, še naprej bom in to svetujem tudi vam. Zajtrk mi je ostal v lepem spominu, vendar ne zaradi hrane.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preverite še Bebin recept za ajdovo kašo in sladek krompir

Datum Objave: 25.7.2017 ob 17:07

Več iz te teme:

#kava#razmišljanjaveganskoajdova kašarestavracijesladek krompir

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja