KULINARIČNI TEST: Kako primerni ste za ženitev v Prekmurje?

Ko smo se pretekli teden potepali po Prekmurju, smo se zaradi gostoljubnih Prekmurcev in odlične domače hrane počutili kot doma, ugotovili pa tudi, da marsičesa o tamkajšnji kulinariki ne vemo. To smo spoznali predvsem, ko smo v roke dobili Tradicionalno prekmursko kuharico.

Gre za knjigo, ki se jo je odločil napisati Matej Fišer, v njej pa so zapisani značilni prekmurski recepti, opremljeni s slikovito razlago kuharskih postopkov v družbi zgodb o tamkajšnji tradiciji in krajih ter zanimivimi fotografijami. Kuharica je nastala z namenom približati tako imenovane klasične recepte in postopke novi generaciji. Ima pa tudi skrito ambicijo – da vsak ali vsaka, ki zna pripraviti recepte iz nje, lahko pride za »prekmursko snejo ali zeta«, kot pravi avtor.

Zato smo se vas odločili malce ‘potestirati’ – bi bili sposobni ženitve na prekmurski konec? Da se preizkusite v kulinaričnem znanju in prekmurskih veščinah, predvsem pa se malce pozabavate, smo vam pripravili kratek kviz.

1. Katero izmed spodnjih jedi bi lahko označili za »prekmurski fast food«.

A Püterkruj s šnitlekon (črni kruh z maslom in drobnjakom).
B Langaš (recept zanj najdete tukaj).
C Pohani picek (ocvrt piščanec).

2. Enkrat za vselej, kaj so dödoli?

A Krompirjevi ocvrtki.
B Krompirjevi žganci.
C Krompirjeva nabodala.

3. Pravijo, da dokler se praži čebula, se kuharju bograča ne ponuja pijače, saj bo ob zažgani čebuli vsak nadaljnji trud odveč. To pojasni, kako pomembna je ta sestavina za pravi bograč, kaj pa je v resnici glavna umetnost dobre priprave?

A Vsaj tri vrste mesa ter enako razmerje čebule.
B Vsaj dve vrsti mesa in pol toliko čebule.
C Vsaj tri vrste mesa in dve čebuli.

4. Včasih so v Prekmurju dobrega natakarja prepoznali tako, da je govejo juho postregel s prstom v krožniku. Tako so gostje vedeli …

A Da je juha dovolj soljena.
B Da se z juho gotovo ne bodo poparili.
C Da se je juha kuhala vsaj štiri ure.

5. Ob prihodu v gostilno bo pravi Prekmurec najprej naročil »liter in slatino«, mešanico pa poimenoval špricer, škropec, hosolepeš. Od česa je odvisno poimenovanje merice vina in mineralne vode?

A Od tega, iz katerega dela Prekmurja prihaja.
B Od priložnosti, kateri se bo nazdravljalo.
C Od razmerja med vinom in mineralno vodo v kozarcu.

6. Kako si pravilno sledijo sloji v prekmurski gibanici?

A Mak, jabolka, skuta, orehi.
B Jabolka, mak, orehi, skuta.
C Mak, skuta, orehi, jabolka.

Pravilne rešitve: 1A, 2B, 3A, 4B, 5C, 6C

Vsaj 5 pravilnih odgovorov: STE PREPRIČANI, DA SE PO VAŠIH ŽILAH ŠE NE PRETAKA PREKMURSKA KRI?

Več kot 3 pravilni odgovori: TAST IN TAŠČA V PREKMURJU VAS BOSTA NADVSE VESELA, IMATE POTENCIAL!

Manj kot 3 pravilni odgovori: PRIPOROČAMO, DA V ROKE VZAMETE PREKMURSKO KUHARICO IN SE ŠE MALCE POUČITE.

Preberite še: Langaš, kot ga pripravijo pri Rajhu

Fotografija: Unsplash/Nathan Walker

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana