V boj za zvezdice

V uredništvu podpiramo projekte, ki spodbujajo mlade za kuharski poklic in večajo njegov ugled, ob tem pa se zavzemajo za odkrivanje lokalnih kulinaričnih dobrot. Pravkar se je eno tako tekmovanje začelo: Tuševa zvezdica.

Projekt, ki ga podjetje organizira v sodelovanju z Društ­vom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, letos poteka pod imenom Tuševa zvezdica. Začel se je ta teden s prvim predtekmovanjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Od sodelujočih ekip so se v finale uvrstile tri z različnih srednjih šol iz te branže; maja se bodo z zmagovalci preostalih dveh predtekmovanj pomerile za naziv Tuševa zvezdica. Gre za tekmovanje, v katerem iščejo najboljše dijake srednjih gostinskih in turističnih šol po Sloveniji. Ekipe, ki jih sestavljajo kuhar, pomočnik kuharja, natakar in turistični tehnik, se najprej pomerijo v treh predtekmovanjih, kakršno je bilo v sredo v Ljubljani.

To je prva trojka najboljših: prvo mesto je pripadlo Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani, njihov zmagovalni krožnik je bil nadevan kunčji hrbet z jurčki, pehtranovo peno in rumenim ljubljanskim korenjem, hrustljavim pastinakom, štruklji z rdečim zeljem, bučnim pirejem, kuhano hruško in nešpljami ter listi korenja. Na drugo mesto je komisija postavila Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci, njihov krožnik se je imenoval Sprehod po zimski Panonski nižini. In tretje mesto? To je osvojila Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje; dijaki so pripravili sulca z nadevom in kašama z zelenjavo.

Sledita še dve predtekmovanji: 13. februarja v Mariboru in 14. marca v Radovljici, v maju pa bo finale, na katerem bo nastopilo devet ekip, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično tematiko: kuhar in pomočnik kuharja bosta krožnike pripravila, natakar postregel, turistični tehnik pa bo jed predstavil skupaj z zgodbo, na kateri temelji. Ob koncu bo Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip: v superfinalu bo izziv priprava najboljše kulinarične zgodbe o sladici, iz sestavin t. i. skrivnost­ne škatle, priljubljene preskušnje na kuharskih tekmovanjih.

Strokovni ekipi Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki ji predseduje Tomaž Vozelj in je ocenjevala nadobudne srednješolce, so se na prvem predtekmovanju pridružili tudi znani slovenski kulinarični strokovnjaki. Kuharski del so ocenjevali Janez Dolšak (Hotel Intercontinental), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Branko Podmenik in Dušan Veršec (oba Pivnica Union). Ocenjevalna ekipa strežnega dela pa je bila: Janez Žust (nekdanji profesor strežbe SPIZ), Zlatko Šparakl (JGZ Brdo), Zoran Jozić (Best Western Premier Hotel Lovec Bled) ter Srečko Koklič (GZS).

Preberite še: Kolumna sitne mame: Umetnost prehranjevanja na kavču

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana