Domač melisni sirup za poletne napitke

Za dva litra sirupa, ki ga redčimo z vodo.

Priprava 30 minut in 48 ur za namakanje.

Sestavine

– 20 g citronske kisline v prahu
– 900–1000 g sladkorja
– 5–6 pesti svežih listov melise

Priprava

1. V lonec nalijemo liter vode. Zavremo, nato ohladimo.

2. Medtem očistimo liste melise in jih operemo.

3. V ohlajeno prekuhano vodo stresemo citronsko kislino in dobro premešamo, da se povsem raztopi.

4. Zdaj dodamo liste melise, da se povsem namočijo, pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo namakati 48 ur. Večkrat premešamo s čisto žlico.

5. Steklenice dobro umijemo in steriliziramo v pečici, kakor za katerikoli drug sirup. Še vroče zapremo s pokrovčkom in ohladimo.

6. Po namakanju vse skupaj precedimo v čisto posodo in dodamo sladkor. Krepko mešamo, da se sladkor povsem raztopi.

7. S tako dobljenim sirupom napolnimo sterilizirane ohlajene čiste steklenice in zapremo. Shranimo v hladno klet, kjer se ohrani več mesecev.

Opomba: Meliso vedno namočimo v hladno prekuhano vodo, da se čim bolj ohranita aroma in barva, saj se v vroči vodi listi obarvajo rjavkasto. Pričakovana barva sirupa je svetla, skoraj prozorna. Zelenkast odtenek nekaterih sirupov je posledica dodatka barvila.
Različica: Meliso po želji zmešamo z meto, le da je uporabimo pol manj.
Preberite še: Bezgov ledeni čaj

Fotografija: Getty Images

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana