Čarobna moč popolne borovničeve pite

Pravijo, da se najlepši ljubezenski zmenki zgodijo v času, ko zorijo borovnice. Še boljši pa so, če si skupaj privoščimo kos čudovite borovničeve pite.

Da ima ta res čarobno moč, je za portal Bon appetit dejal tudi strastni kulinarik Rick Martinez, ki pravi, da od vseh jedi, ki jih objavi na svojih profilih na družabnih omrežjih, največ komentarjev, všečkov in pohval požanje prav borovničeva pita.
Da borovnice v sebi skrivajo pravo zalogo antioksidantov, vemo, kakšna pa je skrivnost tiste prave, žlahte borovničeve pite?

Globok pekač

Podlaga ni tako pomembna, vilice si želimo zapičiti globoko v borovnice, kajne? Zato moramo pito pripraviti v pekaču z visokimi stranicami. Pri tem pazimo, da testo dobro razvaljamo ter pekač obložimo z ravno prav tankimi kosi, ki bodo objeli sadje, s slednjim pa nikar ne skoparimo.

Foto: Louno_M/Thinkstock

Bodimo pozorni na maslo

Nikar ga ne segrejmo, temveč ga z jedilnim nožem razrežimo na majhne koščke, nato pa ga skupaj s preostalimi sestavinami na hitro pregnetimo z rokami. Tako bo testo rahlo kot peresce, pita pa bo videti božansko.

Za še bolj rahlo testo uporabimo vodko in hladilnik

Morda se sliši smešno, a nekaj kapljic vodke bo testo naredilo bolj vlažno, ko pa bo alkohol izhlapel, bo skorjica še bolj rahla in ravno prav hrustljava. Poleg tega je pomembno, da testo pred pečenjem dobro ohladimo v hladilniku ali zamrzovalni skrinji, saj bo mrzlo maslo tako hitro spremenilo agregatno stanje, testo pa bo dobilo idealno teksturo.

Bodimo potrpežljivi

Vemo, da se je sveže pečeni piti težko upreti, a grižljaji bodo še slajši, če potem, ko jo vzamemo iz pečice, nekoliko počakamo. Tako se bo testo manj drobilo, popilo bo ravno prav borovničevega soka, mi pa bomo v piti še bolj uživali. Kaj drugega bi si še lahko želeli na sončen poletni dan, kajne?

Naslovna fotografija: HandmadePictures/Thinkstock

Preverite še: Posipanka iz mešanega jagodičja in prvih jabolk

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana