Odprta Kuhinja

Hrana za krepkejši imunski sistem

Odpri galerijo
A+   A-
Prehrana ima pomembno vlogo pri preventivi in krepitvi odpornosti: s pravimi živili bo organizem bolje pripravljen na boj z virusi.



Če še niste začeli uživati vitaminsko bogate hrane, je zdaj skrajni čas, če bi se radi ubranili prehladov in gripe. Če je le mogoče, se izogibajte predelani in vnaprej pripravljeni hrani, tudi cvrtju in sladkorju, slednji je strup za imunski sistem, pravijo nutricionisti, saj spodbuja viruse in bakterije, dovoljeno je suho sadje, pa seveda čim več sadja in zelenjave, kajpak sezonsko in lokalno pridelanega, ki jo skuhate sami. Hrana naj bo topla, mrzli se v tem letnem času izogibajte.

Za energijo in odpornost so pomembni železo, magnezij, cink in selen, slednja sta v lešnikih in mandljih, v jesensko-zimskem času poskrbite za zadosten vnos vitaminov skupine B, ki telesu vračajo energijo in skrbijo tudi za živčni sistem ter tako krepijo odpornost. Riboflavin, bolj znan kot vitamin B2, telesu pomaga hrano pretvoriti v energijo. Dober vir so žitarice, najdemo ga v mlečnih izdelkih, zeleni zelenjavi, ribah, perutnini. Ne pozabite na vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri preprečevanju okužb. Dober vir tega antioksidanta so citrusi, rdeča paprika, brokoli, paradižnik, krompir, zelje. Večkrat na dan jejte zelenjavo v juhah, omakah, tudi solatah. Da bi si zagotovili dovolj vitaminov in mineralov, naravno krepili odpornost in energijo, zmešajte kivi, pomarančo, pol limone, pol banane in žlico medu. Napitku dodajte še pest zelene listnate zelenjave, denimo špinačo, pa tudi pol rdeče pese. Mimogrede, žlico medu pojejte vsak dan, najbolje zjutraj, saj poskrbi za energijo.

Ne pozabite niti na vitamin D: če je le mogoče, pojdite ven, na zrak, in ujemite sončne žarke. To je v deževnem obdobju seveda težko, zato si sončni vitamin pričarajte na krožniku. Vsebujejo ga mleko, ribe, maslo, rumenjak. V boju proti sezonskim virozam in okužbam bo pomagal tudi česen, ki deluje antiseptično in antibakterijsko, blaži simptome gripe in prehlada. Uživajte ga redno, najbolje surovega, če vam nista všeč oster vonj in okus, ga dodajate jedem, ki jih kuhate.

Če se zgodi, da kljub preventivi zbolite, si pripravite piščančjo juho z veliko zelenjave. Ta krepčilna topla jed bo pomagala odmašiti zgornje dihalne poti in razgraditi sluz, ki se je tam nabrala, posledično bo dihanje lažje. Ker je hranljiva, je hkrati dober vir energije.

Besedilo: U. S.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kako narediti sveže iztisnjen jabolčni sok brez sokovnika

Datum Objave: 8.11.2017 ob 07:11

Več iz te teme:

zdravjepomarančevitaminizdrava prehranaimunski sistemšok

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja