Odprta Kuhinja

Ideja za kulinarični izlet: Po odprtih kraških domačijah in kleteh

Odpri galerijo
A+   A-
Pred nami je vikend, Kras vabi.



Če nam čas le dopušča, se iz domače kuhinje radi preselimo na kulinarični teren. Vsake toliko je pač treba po odmerek novega gurmanskega navdiha in kaj je bolj navdihujočega kot Kras. Planota, vpeta med Vipavsko dolino, Brkini in Tržaškim zalivom, je dala ime vsem kraškim pojavom po svetu, svoje goste pa vselej navdihuje tudi z domačnostjo in seveda božansko kulinariko.

Ker je v tem letnem času Kras naravnost čudovit, vas vabimo, da ga doživite tudi vi, najbolje od vsega pa je, da imate do 2. 9. možnost lokalno kulinariko spoznati na še posebno pristen način.

Domačnost, naravno in kulturno dediščino, predvsem pa prijazne Kraševce ter kulinariko izpod njihovih rok lahko doživite v okviru projekta Odprte kleti in domačije. Svoja vrata namreč na stežaj odpirajo prave kraške zakladnice.

Z dobrodošlico vas bodo sprejeli v Parku Škocjanske jame, v kobilarni Lipica, srednjeveškem mestecu Štanjel ter razglednem stolpu Cerje. Naravnost čudovit je tudi Pepin kraški vrt, seveda pa ne bi bili kulinarični portal, če vas ne bi povabili predvsem h gurmanskim doživetjem.

ni podpisa
ni podpisa


V Dutovljah se lahko udeležite Praznika terana in pršuta, kjer boste okušali slastne rezine kraškega pršuta v družbi odlične vinske spremljave, priporočamo tudi okušanje kraškega medu na vodenih degustacijah, obisk katere od mnogih kraških gostiln in seveda degustiranje vin v odprtih vinskih kleteh.

Da se boste lažje odločili, kam zaviti, spodaj prilagamo seznam ponudnikov, ki sodelujejo pri projektu Odprte kleti in domačije.

- Vinogradništvo-vinarstvo Bojan Trampuž
- Vinogradništvo in vinarstvo Darijo Pipan
- Kmetija Kukanja
- David Štok
- Vinska klet Orel
- Gulič Simeon
- Joško Renčel
- Vina Štoka
- Vinogradništvo in vinarstvo Petelin Rogelja
- Vinarstvo Širca – Kodrič
- Domačija pr' Cenetovih
- Vinska klet pri Starčih – Tavčar
- Turistična kmetija Benčič
- Gostilna Štirna
- Gostilna Bric Katjuša Batistič
- Pizzeria Franžar
- Gostilna in Pizzeria pri Brajdi
- Okrepčevalnica Cerje
- Gostilna Makorič
- Gostilna Tomaj
- Gostilna in domačija Muha
- Bistro Grad Štanjel
- Gostilna Skok
- Turistična kmetija Toncevi
- Turistična kmetija pri Živcovih
- Kmetija Leban
- Biodinamična kmetija pri Kramarjevih
- Hostel Pliskovica
- Apartmaji v Mlinu
- Kamnoseški izdelki Leon Mahnič
- Zavod Oslarija
- Zeliščna kmetija Rogelja
- Čebelarstvo Atelšek
- Ana & Gaja art gallery
- Čebelarstvo Bandelj
- Sivkin dotik
Preberite še: Kako otrokom na počitnicah približati nove okuse

Fotografija: Unsplash
Datum Objave: 27.7.2018 ob 20:07

Več iz te teme:

KrasOdprte domačije in kleti

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.