Kako naredimo fondi

Za fondi uporabimo le kakovostni sir, vino pa poskrbi za svojstven okus in prepreči, da bi se jed vlekla.

Sirov fondi je izjemno okusna jed, ki se prileže zlasti pozimi. V dolgih večerih je kot nalašč za večjo druščino, ki se zbere za mizo in zajema jed iz skupne sklede, kot v starih časih. Dandanes zanj uporabljamo različne vrste sira, izvirni recept pa zapoveduje grojer in ementalski sir. Ne glede na vrsto sira pa naj velja, da mora biti kakovosten. Če nismo strokovnjak, prodajalca povprašajmo tudi po njegovi starosti, premlad se ne topi dobro in se grudi, prestar pa izloči preveč maščobe, ki prepreči nastanek gladke mase. Škrob dodajamo, da se v omaki ne naredijo grudice, vino pa prepreči, da bi se jed začela vleči. Ponekod lahko kupimo že pripravljeno mešanico sirov, vendar je bolj zanesljivo, če kupimo vsakega posebej.

Sestavine za 4 osebe

– 400 g grojerja
– 200 g ementalca
– 2 žlički škroba
– 3 dl suhega belega vina
– limonov sok
– mlet poper, muškatni orešček
– 1 strok česna
– 1 dl žganja (najbolje češnjevo)

Priprava

1. Strok česna prerežemo in z njim dobro natremo posodo. Sir narežemo ali nastrgamo. V posodo nalijemo vino in limonov sok in segrevamo na srednjem ognju. Dodajamo sir, da se počasi topi.

2. V žganje vmešamo škrob in ga počasi prilijemo v omako. Ves čas mešamo, da se ne bi naredile grudice. Ko je zmes gladka, začinimo in dobro premešamo. Posodo postavimo na gorilnik na mizi. Zraven postrežemo na koščke narezan kruh, sadje in zelenjavo.

Preberite več: Večerja s fondijem je zabava za vso družino

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana