Manj znane resnice o jajcih

Pa se kdaj vprašamo, kako sveža so jajca, ki so že nekaj časa v našem hladilniku?

Najbolj preprost test, kako preverimo, ali je jajce sveže, je, da ga potopimo v kozarec, ki smo ga tri četrt napolnili z vodo. Staro nekaj dni bo potonilo na dno. Če je starejše, bo plavalo približno na sredini, staro pa bo priplavalo na površino. Razlog je v tem, da jajce vsebuje nekakšno vrečico z zrakom. S staranjem se ta vrečica veča, zaradi česar jajce splava na površino.

Ko ga razbijemo, lahko njegovo svežino ugotavljamo tudi po videzu. Če ima napet, izbočen rumenjak, beljak okoli njega pa je čvrst in ni čisto prozoren, to pomeni, da je sveže. Nizek rumenjak ploske oblike in prozoren beljak pa kažeta na to, da ni več sveže.

Nakup v trgovini

Ko jih kupujemo, so lahko stara že nekaj dni, saj jih velikokrat pakirajo v desetih dneh od znesitve. Zato bodimo pozorni na datume nesenja na škatlah oziroma na rok uporabe. Poleg tega morajo biti na embalaži navedeni tudi nekateri drugi zakonsko določeni podatki, kot so proizvajalec, kategorija kakovosti, razred teže in priporočilo za primerno hranjenje. Glede na njihovo maso jih razvrščamo v štiri razrede, in sicer XL – zelo velika (nad 73 g), L – velika (od 63 do 73 g), M – srednja (od 53 do 63 g) in S – drobna (manj kot 53 g).

Kako jih hranimo

Čeprav ima večina hladilnikov vgrajen poseben prostor za shranjevanje jajc, priporočamo, da se hranijo v kartonski embalaži. Obrnimo jih z ostrejšo konico navzdol. Tako bo ostal rumenjak na sredi. S hrambo v kartonski embalaži tudi preprečimo, da bi se navzela vonja drugih živil. Če smo bili nerodni in nam je jajce na poti do doma počilo, ga vbijmo v posodo in jo trdno zapremo. Porabiti ga moramo v dveh dneh.

Ste vedeli, da …

… kokoš začne nesti jajca pri 19 tednih starosti in jih znese od 250 do 300 na leto? In da ko odraste, znese večja? In če menite, da ne smete uživati jajc, ker se vam bo povečal holesterol, se motite. Raziskave so pokazale, da eno na dan še ne dvigne njegove ravni. Ne drži niti to, da bi bila jajca z rjavo lupino boljša od tistih z belo. Barva lupine je namreč odvisna od pasme kokoši in ne vpliva na kakovost jajc. Nesporno pa je, da so dragoceni vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine A, B in D ter rudnine.

Če na embalaži piše naravna, domača ali sveža jajca in se vam pri tem v misli prikradejo kokoši, ki se pasejo v naravi na veliki, zeleni kmetiji, boste lahko razočarani. Žal so namreč te pogosto v kletkah, zato pred nakupom dobro preberite še vse preostalo, kar piše na embalaži.

Besedilo: Taša Oven
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kako poširamo jajca?

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana