Nasveti iz ajurvede: Kaj jemo, da se ohladimo?

Kuhano in dušeno ima prednost pred praženim in ocvrtim zaradi ognja, ki ga je že tako ali tako preveč v zraku.

Kje se dobimo na kosilu? Ni pomembno, le da je v senci. Naslednje vprašanje je, kaj bomo jedli in pili, da se ohladimo. Nekaj nasvetov za pasje vroče dni sem našla v ajurvedi. Za kosilo smo bili dogovorjeni ravno takšen čas, ob enih, ko se je sonce odbijalo od razgretih pločnikov, da se je delala meglica. Kdor se dobro počuti v tem, ne potrebuje niti ajurvedskih niti katerih drugih nasvetov, naravno je uravnovešen. Bolj pogosti so znaki poletnega neravnovesja: zabuhle oči, razdraženost, čezmerno potenje, utrujenost, nestrpnost.

Presno pred kuhanim, meso se odsvetuje

Po ajurvedi bi za začetek kosila izbrali kumarice in zeleno solato. Kumarice vsebujejo veliko vode in ohlajajo, zato so več kot dobrodošle na poletnih jedilnikih. Zelena solata je trpko grenka, če je zrasla v naravnih razmerah, seveda, in ravno ta okus je za pregreto telo najboljši. Presno je odlično za ohlajanje, vendar ni dobro v kombinaciji s kuhanim. Jemo samo presno ali samo kuhano, ne obojega v enem obroku. Značilno slovensko kosilo, krompir in solata, v tem primeru ne pride v poštev. Odpade tudi mesni dodatek na krožniku, saj ajurveda poleti izrazito odsvetuje meso. Ker je poletje čas lahkotnega uvajanja sprememb, je to lahko preizkušanje bolj zdravih, veganskih jedi. Pa glavna jed? Kuhano in dušeno ima prednost pred praženim in ocvrtim zaradi ognja, ki ga je že tako ali tako preveč v zraku.

Barve: bela in zelena

Za lajšanje poletnih neravnovesij pijemo vodo ali metin čaj. Vino, še posebno rdeče, ni priporočljivo. Kozarec rdečega sredi dneva zagotovo poveča neželene simptome poletne pregretosti. Tudi barva je pomembna, rdeča in oranžna oblačila naj počakajo na jesen, poleti se hladimo v beli in zeleni.

Pred spanjem

Ajurvedsko pravilo narekuje zadnji grižljaj vsaj dve uri pred spanjem. Če se kljub vsemu zgodi, da je trebušček poln, zaspimo na levem boku in tako spodbujamo prebavo. Kdor se zvečer ni prenajedal, lahko zaspi na desni strani, da se odpre leva nosnica in po pranajami, dihalni tehniki po ajurvedi, ohlaja telo. Še trik pred spanjem – kozarec toplega mandljevega mleka in nežna masaža s kokosovim oljem. Po takšni spočiti noči je vseeno, kakšno je vreme. Lahko je vsak dan vroče poletje.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preverite še: Kumarice v omaki

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana