Odprta Kuhinja

O mokah na angleških spletnih straneh in kako jih nadomestiti

young woman sifting flour into bowl at the kitchen
Odpri galerijo
A+   A-
Na spletu ste našli recept, ki se vam zdi popoln, a se prevajanje zatakne že pri moki?



Pa razčistimo:

- all-purpose flour (plain flour) je običajna bela pšenična moka tip 500.

- self raising (rising) flour je »moka, ki sama vzhaja« ali moka tip 500 z dodanim pecilnim praškom in soljo. Na skodelico moke (125 g) vmešamo žličko in pol pecilnega praška (7,5 g) in četrt žličke soli. Preračunano na kilogram moke uporabimo 10 g soli in kar 60 g pecilnega praška, to ustreza petim (5!) vrečkam pecilnega praška. Najbolje jo je pripraviti sproti, ker pecilni prašek sčasoma izgubi moč. (Opomba: količina je ogromna in je ne priporočam, saj povzroča napihnjenost in prebavne težave z vetrovi. Na kilogram moke dodamo največ 2 vrečki pecilnega praška ali manj. Količino pecilnega praška lahko zmanjšamo, če moko vedno presejemo, da jo zrahljamo, jajca pa res temeljito penasto stepemo.)

- cake flour (pastry, soft flour) je moka za biskvit, kolače, pecivo. Vsebuje najmanj glutena (beljakovin), je zelo drobno mleta, pogosto tudi beljena z aditivi. Nadomestek je posebna mehka moka tip 400, ki ji primešamo koruzni škrob. Na vsako skodelico moke zamenjamo 2 žlici moke s koruznim škrobom, dobro premešamo in presejemo.
Priporočamo še: Pečemo z Anito Šumer: vodnik po različnih tipih mok

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 24.3.2018 ob 06:03

Več iz te teme:

moka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.