Osem idej, kako jedi izboljšati s pomarančnim sokom

Svež pomarančni sok ne sodi le k zajtrku.

Pomarančni sok vsebuje krepko zalogo vitaminov, zato je prav, da si z njim osvežimo naša jutra. Nadvse uporaben pa je tudi za pripravo drugih jedi – z njim namreč lahko obogatimo in izboljšamo okus marsikatere, ki je sicer ne bi povezali s pomarančami.

Spodaj nizamo nekaj idej, kako s pomarančnim sokom popestriti vašo kuhinjo.

Dodajte ga k mesu

Te dni veliko pečemo na žaru in če se odločite nad ogenj položiti tudi rebrca, vam izdajamo skrito sestavino za božansko marinirano jed. Ko se meso že peče, ga po vrhu nekajkrat poškropite s pomarančnim sokom. Nastala bo sladka, a sveža, nadvse okusna marinada.

Zamrznite ga v ledene kocke

Pomarančni sok je precej univerzalna sestavina, ki jo je dobro imeti pri roki tudi takrat, ko pomaranče niso v sezoni. Predlagamo, da sveže iztisnjen sok zato shranite tudi na zalogo. Vlijte ga v model za ledene kocke ter ga postavite v skrinjo. Z njim lahko tako vedno obogatite poletne smoothije, pijačo in omake.

Dodajte ga kot sladilo

V kuhinji se vse bolj poskušamo izogniti sladkorju, vseeno pa se mu težko upremo. Pomarančni sok tako lahko uporabimo kot naravno sladilo za sadne kupe in prelive za sladoled. V njem okopajte sadje, ki ga lahko pojeste svežega ali pa ga zmečkate v sadno polivko, ki se bo odlično podala h kepici sladoleda.

Uporabite ga v sladicah

Če namesto vode ali mleka v biskvitu za torto uporabite pomarančni sok, bo okus veliko bolj svež in poleten. Biskvit bo dobil tudi nadvse lepo barvo, prav tako pa vam ga ne bo treba toliko sladkati, da bi imel dober okus. Za dodatno svežino lahko biskvit s pomarančnim sokom po peki tudi polijete. Pazite le, da se pomaranča ujema tudi z ostalimi okusi sladice.

Dodajte ga k solatam

Izboljšajte svoje veščine mešanja solatnih polivk ter jih obogatite s pomarančnim sokom. Vsaka solata bo boljša z malce sladkokislega priokusa, zato sok pomaranč zmešajte z oljem, kisom ali celo jogurtom in arašidovim maslom ter z njim zabelite poletne grižljaje.

Vmešajte ga v jajca

Sliši se skoraj neverjetno, a pomarančni sok bo izboljšal tudi vašo jutranjo omleto. Na to izboljšavo zadnje dni prisega marsikateri food bloger, saj običajnim jajcem doda svežino in malce sladkobe, ki je še kako dobrodošla v tako običajni jedi.

Popestrite slanino

Če ste tudi vi oboževalec slanine in jo radi pripravite za zajtrk, naj vam razkrijemo, da bo ta še boljša in bolj hrustljava, če jo pred peko pomočite v mešanico medu in pomarančnega soka.

Naredite poletni balzam za ustnice

To seveda ni jed, a ker je nadvse okusno in ker je ravno poletje, ko naše ustnice potrebujejo dodatno nego, naj vam izdamo še recept za odličen balzam za ustnice, v katerega vmešamo pomarančni sok. Potrebujete žlico karitejevega masla, pol žlice čebeljega voska ter pomarančni sok. Mešamo, dokler zmes ne postane gosta.

Poizkusite še: Poletni napitki: najbolj osvežijo limona, meta, melisa in ingver

Fotografija: Unsplash
Vir: Delish

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je eden izmed meni najljubših delov hiše. Zame je prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje. Želim si, da bi nekoč imela veliko kuhinjo z otokom in pogledom na morje ter dolgo polno zasedeno leseno jedilno mizo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana