Ponedeljki brez zavržene hrane z Ano Šušteršič: KRUH

Foto: Tomo Jeseničnik

Tokrat o tem, kako lahko porabimo in hranimo star kruh.

»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga,« nas Ana pregovorno popelje v debato o porabi kruha do zadnje drobtinice, kajti kruh ne spada med odpadke. Ste se kdaj zamislili, kolikokrat na teden ga zavržete? Verjetno se tudi vam dogaja, da iz trgovine nosite nove in nove štruce, zato da boste uživali v svežih in puhastih rezinah, kruh prejšnjega dne pa kar ostane v košarici in prej ali slej pristane v smeteh. Kaj pa naj, si mislite, kajne? Pa še časa nimate, da bi razmišljali, kam in kako z njim. No, Ana je polna idej: »Najhitrejša jed iz kruha je kruhov šmorn – na kocke narezan kruh popražite na maslu, nanj ubijte jajca, dodajte malo smetane, ali pa tudi ne, sveže narezan drobnjak, sol in poper in vse skupaj premešajte, da jajca zakrknejo, zraven pa si privoščite skledo zelene solate z domačega vrta. Ali pa si omislite pohane šnite, kruhove cmoke in kruhov narastek.«

Namigi iz slovenske dediščine

Receptov za pripravo kruhovih jedi je v slovenski kuharski dediščini veliko, zato zanje le povprašajte svoje babice. Tudi Ana nam jih našteje kar nekaj: »Poznate fulje, kruhovi svaljke, ovite v kraško panceto, z goriškega konca ali nakeldo, značilno istrsko jed? Kaj pa notranjski budelj oziroma gorenjsko prato in belokranjsko fülanje?« Poglobila se je tudi v Kuharske bukve Valentina Vodnika in našla kar nekaj receptur iz kruha, kjer se ji zdi najbolj zanimiva tako jed kot ime sromak – kruhov narastek z obilo jajc, smetano, jabolki in špehom.

Foto: Tomo Jeseničnik
Sorodne vsebine: Omleta iz nedeljskega krompirja.

Zelene drobtine

Najbolj priročno je zagotovo, da kruh posušite in zmeljete v drobtine. Poskusite, presenečeni boste, kako okusnejše so od tistih iz trgovine. Ana celo priporoča, da, podobno kot to počne sodobna kulinarika, drobtinam dodate zelišča za zelene zeliščne drobtine. Pridobili boste nekaj dodatnega okusa, jedi, pripravljene s takšnimi drobtinami, pa bodo mamljive tudi na pogled.

Shranjevanje kruha

Tisti, ki kruh shranjujete v plastičnih vrečkah, se te navade nemudoma znebite: »Dajte ga v papirnate, platnene ali bombažne, laneno ali bombažno kuhinjsko krpo. Kruh naj diha, ker živi,« pravi Ana, ki svetuje še, da ga v vročih poletnih mesecih pospravite kar v hladilnik. »Nič ni narobe, tudi če uporabite že rahlo posušenega, naše telo nam bo zelo hvaležno, saj je laže prebavljiv, posledično pa ga tudi pojemo manj.« Ravno prav za sezono kopalk, kajne? Če pa si vseeno zaželite svežega kruha, vam Ana ponuja še en namig: »Suho štruco, hlebček ali drobno pecivo lahko spet osvežite, če jih poškropite z vodo in pogrejete v pečici.«

Foto: Tomo Jeseničnik

Porabite star kruh po Aninem receptu za pohane šnite z lisičkami.

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana