Odprta Kuhinja

Pravila kuhanja v voku

Odpri galerijo
A+   A-
Priprava jedi v tej posodi je precej enostavna in hitra, hrana pa okusna in zdrava.


Visoka temperatura in malo maščobe


Ne glede na to, kašen vok imamo, hrano v njem pražimo na zelo visoki temperaturi. Poleg tega lahko v njem dušimo in celo kuhamo. Za pripravo potrebujemo zelo malo maščobe.

Sestavine moramo zaradi hitrega kuhanja pripraviti vnaprej


Način priprave jedi v voku se razlikuje od našega kuhanja. Medtem ko pri pripravi naših jedi, vzemimo za primer golaž ali enolončnico, posamezne sestavine sproti režemo in dodajamo k jedi, ki se počasi kuha, se jedi v se jedi v voku pripravijo zelo hitro, v nekaj minutah. Zato je treba vse sestavine, običajno so to meso in zelenjava, pripraviti in narezati vnaprej.

Koščki zelenjave in mesa morajo biti majhni


Režemo na majhne koščke ali trakove, meso po potrebi kakšne pol ure mariniramo. Zelenjavo, ki se kuha dlje, na primer stročji fižol, lahko zblanširamo. Ko je vse pripravljeno, v voku močno segrejemo malo maščobe in na njej pražimo najprej meso, potem zelenjavo. Mešamo s posebno lopatko ali metlico ali obračamo s stresanjem posode.

Najprej pražimo meso, nato zelenjavo


Po nekaj minutah meso odstranimo, spretni kuharji ga spravijo na obod voka, sicer ga stresemo v drugo posodo. Nadaljujemo s praženjem zelenjave in na koncu vse združimo. Če se jed začne žgati, prilijemo malo vode ali juhe. Za prave azijske jedi uporabljamo tudi posebne začimbe, na primer sojino in curry omako, čili, rižev kis in ribjo omako.
Priporočamo: Hitro in enostavno: piščanec z zelenjavo iz voka

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 30.1.2018 ob 09:01

Več iz te teme:

posodavoktehnikazdrava kuhinja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja