Sardele: Hrustljavo zapečene tudi pozimi

Če kupimo globoko zamrznjene, jih hitro odtalimo, pazimo le, da jih dobro osušimo; pripravljene so v nekaj minutah, odlične so na žaru, ocvrte ali v marinadi.

Morda zima ni najprimernejši čas, da bi razglabljali o ribah, saj imamo predstavo, da spadajo na krožnik predvsem poleti, najbolje nekje ob morju. Vse to je res, tiste, ki jih kupimo od ribičev, ki so pravkar pripluli z nočnega ribolova, so zagotovo najbolj okusne, a to še ni razlog, da si jih vsaj občasno ne bi privoščili vse leto, tudi v najhladnejših mesecih, navsezadnje je zaradi hladnega morja njihovo meso najboljše in najbolj čvrsto.

Med najbolj okusne in cenjene ribe Jadranskega morja spada sardela, nekateri ji pravijo tudi kraljica rib. Uvršča se med plave ribe, poleg dobrega okusa pa jo odlikuje tudi visoka vsebnost nezasičenih maščobnih kislin omega 3 in omega 6, zato jo priporočajo tudi strokovnjaki. Ker je na začetku prehranske verige, je tudi manj obremenjena s težkimi kovinami.

Poleg tega je med najcenejšimi, za kilogram je treba odšteti od 3 ali 4 evre, s čimer pošteno nasitimo štiričlansko družino. Najboljše so, kot vse ribe, sveže ulovljene. Seveda mnogi nimajo v bližini ribarnice, februarja pa tudi ni ravno njihova sezona, zato pa jih je mogoče tako v ribarnicah kot v trgovinah vse leto kupiti globoko zamrznjene. Če kupujemo zamrznjene, jih imamo lahko zmeraj na zalogi za hitro pripravo kosila ali večerje. Najbolje jih je odtaliti počasi v hladilniku, če ni časa, pa jih potopimo v hladno vodo. Prej jih dobro zapremo v plastično vrečko, tako bodo ohranile okus in dragocene minerale.

Kupimo lahko očiščene ali neočiščene. S čiščenjem sicer ni prav veliko dela. Pri škrgah odrežemo glavo in skozi odprtino potegnemo ven drobovje, ribo nato na hitro oplaknemo z vodo in osušimo s papirnato brisačo. Če se nam zdijo luske moteče, jih na hitro odstranimo, ni pa nujno.

Pri pripravi je treba biti pozoren, da so ribe res dobro posušene, saj se bodo sicer kuhale, ne pekle ali cvrle.

Sardine so pripravljene zelo hitro, le nekaj minut jih je treba peči na žaru ali cvreti v olju, na ravno pravi vročini, da se hrustljavo zapečejo. Odlične so na žaru, ocvrte ali v marinadi. Najboljše so, če so pripravljene čim bolj preprosto.

Če ni časa ali v trgovini ni na voljo svežih oziroma zamrznjenih rib, nas iz zadrege rešijo sardele v konzervi. Pravzaprav sardine, tako se namreč imenujejo konzervirane sardele. Iz njih lahko pripravimo omako ali namaz ali jih pojemo kar tako s kruhom.

Preberite še: Jejmo ribe: Štirje napotki za pripravo

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana