Šest korakov do pravih užitkov v okušanju čokolade

Čokoladi se moramo posvetiti!

1. Ne damo se motiti – poskrbite za umirjeno okolje, kjer se boste čokoladi lahko posvetili z vsemi čutili.

2. Poskrbimo za pravo temperaturo – mrzla čokolada bo medlega okusa, pretopla pa se bo topila (idealna temperatura je 18 °C).

3. Ogled – površina čokolade mora biti enakomerna in gladka, brez pikic ali sivin; bodite pozorni na odsev in barvo.

4. Odlomimo – glasen pok je odlika kakovostne čokolade; odlomite večji košček, saj premajhen ne omogoča zaznav na vseh ravneh (priporočamo 5–10 g).

5. Povonjamo – zlasti na prelomu boste zaznali največ arom in vonjav ter s tem pripravili brbončice na okušanje.

6. Pojemo – dovolite čokoladi, da se počasi stopi v ustih, in ob tem občudujte večplastne arome in zaznave teksture, okusa in pookusa.

Svetuje nam Lučo Žgank/Lucifer.

Preberite tudi: Zakonitosti priprave najboljše vroče čokolade
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana