Odprta Kuhinja

Triki s krompirjem: miti in resnice

Odpri galerijo
A+   A-
Krompir ni le »tenstan«, ni le pire, pomfri, pečen v pečici ali oblikovan v njoke. Uporaben je na tisoč in en način.


Marija Terezija je morala poseči na področje »zdrave kmečke pameti«, da smo ga kleni Slovenci začeli uporabljati v kuhinji. Še več, krompir je zdaj eno pomembnejših živil narodne kuhinje in ni jih malo, ki bi ga pri nedeljskem kosilu v kakršni koli že obliki zelo pogrešali.

Krompir hitro očisti vijoličasto obarvane prste.


Rezanje rdečega zelja ali delo z jagodičjem nam vedno obarva prste, deske in delovni pult vijoličasto. Vzemite surov krompir in s prerezano stranjo podrgnite po madežih. Da bi izginili v trenutku, ne drži. Če pa se malo potrudite in si za to vzamete vsaj deset minut, boste gotovo uspešni.

Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

Cvetlični aranžma na krompirju.


Bi radi naredili cvetlični aranžma, pa nimate cvetličarske gobe? No, kakšen večji krompir najbrž že imate. Spodnji del gomolja ravno prirežite, da lepo stoji v posodici ali vazici, nato pa vanj zapičite izbrane cvetlice. Krompir le še zalijte in skrijte s kamenčki, mahom. Za vsaj dva dni boste imeli lep cvetlični okras.

Krompir potegne presežek soli iz nedeljske »župe«.


Odličen nasvet; preizkusila sem ga na litru preveč slane goveje juhe. En na pol prerezan krompir, ki sem ga v juhi skuhala skoraj do mehkega, potem odstranila in porabila v prilogi, je zadostoval, da je bila juha ravno pravšnjega okusa, ne da bi mi jo bilo treba redčiti z vodo. Uporaben nasvet, če le niste solili izjemno preveč. V takšnem primeru en krompir na liter juhe ne bi bil dovolj.

Z opranimi krompirjevimi olupki očistimo vodni kamen.


Žal ne. Lahko drgnete še tako močno, vodni kamen ne bo izginil. Poskusite raje s kisom, kakšnim res močnim; še z njim bodo težave, a manjše kot s krompirjem. Krompirjevi olupki so uporabni le, ko nimate detergenta in je pač treba posodo nekako oprati.


Foto: Krištof Koman
Foto: Krištof Koman

Mrzel kuhan krompir uporabimo za slastno večerjo.


Časi, ko je mrzel kuhan krompir romal na kompostni kup, so menda minili. Če ga olupimo, narežemo na rezine ali kocke in v ponvi ogrejemo, kristalizirani škrob spremeni strukturo in postane spet užiten. Poskusite kdaj hrustljavo zapečeno špansko krompirjevo tortiljo z zelenjavo, sirom in nekaj razžvrkljanimi jajci. Nikoli več ne boste zavrgli mrzlega krompirja. Sicer pa, v krompirjevi solati je tudi mrzel, kajne?
Še nekaj kratkih in uporabnih trikov:

Preostanek kuhanega pire krompirja vmešamo v juho, vodo, v kateri se je kuhal, porabimo kot »jušno osnovo« za juho ali enolončnico, ohlajeno pa pri mešenju testa za kruh. Ste vedeli, da razredčen krompirjev pire v krušnem testu odlično podaljša svežino kruhu?

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 3.2.2019 ob 19:02

Več iz te teme:

triki in namigikrompir

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.