Odprta Kuhinja

Veste, kaj jeste? To vse se skriva v živilih, ki jih uživate tudi vsak dan

Odpri galerijo
A+   A-
Preden kupite izdelek, preverite sestavine na embalaži.



V zadnjem času je veliko govora o zdravem prehranjevanju. Prižgete televizijo, obrnete list v reviji ali pa preletavate družbena omrežja, kaj kmalu naletite na nasvete in prepovedi nutricionistov. A pri prehranjevanju ne gre le za pridobivanje in vzdrževanje lepe postave. Na to, kaj jemo, je dobro paziti predvsem zaradi našega zdravja.

To, da veliko živil, ki jih že pripravljene ali polpripravljene kupimo v trgovini, vsebuje sladkor, verjetno že veste. No, velike količine sladkorja. Tudi v živilih, za katera si tega ne bi mislili. In ker je v pakirano hrano mogoče skriti marsikaj, je, preden jo postavimo v svoj nakupovalni voziček, dobro prebrati etiketo na embalaži.

Če na primer v trgovini v roke vzamete vrečko čipsa ali sadni jogurt, boste opazili, da se med sestavinami skriva kar nekaj E-jev. To so aditivi, ki označujejo snovi, ki, kot pišejo na spletni strani Ni nam vseeno!, v več kot 90 odstotkih primerov živila le kozmetično izboljšajo, se pravi so bolj privlačna le na pogled, po vonju in okusu, ne dodajo pa jim nikakršne hranilne vrednosti. Večina takšnih kozmetičnih dodatkov zdravju škoduje.

Večino aditivov bi bilo mogoče zamenjati s takšnimi, ki so naravnega izvora, a ker je izdelava sintetičnih seveda ugodnejša, se veliko prehranskih korporacij odloča za slednje. Te pa pridobivajo tudi na nenavadne načina. Izvor marsikaterega E-ja se namreč skriva v živalskih kosteh, insektih in celo laseh. Z njihovim procesiranjem nato nastanejo snovi z lastnostmi, ki izboljšajo izgled, okus ali vonj živila.

In ker gotovo ne želite uživati živil, v katerih se skrivajo zgoraj omenjene snovi, je dobro vedeti, kaj oznake na etiketah embalaž pomenijo, kajne? Na srečo si lahko pomagate s spletno stranjo Ni nam vseeno!, kjer lahko najdete razlage večine aditivov, ki jih lahko najdete na policah slovenskih trgovin. Prav tako lahko preverite izdelke, ki jih redno uživate, ter ugotovite, katere aditive vsebujejo.
Opomba: Dodatki oz. aditivi, pogosto znani kot »E-ji«, so snovi, ki se dodajajo živilu iz tehnoloških oz. organoleptičnih razlogov v proizvodnji, pri pakiranju, za transport, hrambo ter imajo neposredne ali posredne učinke na živilo in postanejo sestavine živil. »E + številka« je numerično označevanje, ki so ga razvili v Evropski skupnosti za objavljanje dodatkov za živila, pišejo na zgoraj omenjeni spletni strani.

Preberite še: Napake pri kuhanju goveje juhe

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 29.9.2018 ob 08:09

Več iz te teme:

hranaaditivi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.