Napoved marčnih sejmov: Praznovanje pomladi

Na odlično kavo, kulinarične dobrote in po ideje za nove zdrave recepte konec tedna v Celje.

Ta konec tedna (17. in 18. marca) boste na celjskem sejmišču na šestih pomladnih sejmih našli številne nasvete tudi za zdravo kuhanje. Kuhali bodo tako otroci v okviru projekta Ekošola, kot tudi mojstri veganske in še kakšne zdrave hrane. Na sejmu Altermed bo med drugim mogoče izvedeti tudi, kateri je najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji, zaprositi za nasvet največje mojstre zdravega življenja ter izbirati med bogato ponudbo še petih sejmov, ki bodo potekali v istem terminu.

Kulinarično razvajanje ob odlični kavi

3. festival hrane in pijače KULINART prinaša pestro ponudbo domače in mednarodne kuhinje. Predstavili se bodo ponudniki lokalno pridelanih in domačih izdelkov, vinarji, pivovarji in kmetije iz vseh delov Slovenije.

Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi mesninami, olji, v ponudbi bodo burgerji in izdelki iz čilija. Obeta se velika ponudba različnih vin, piva, sokov ter slovenskih in tujih žganih pijač. Spoznati bo mogoče tudi žgano pijačo brodka, ki je narejena iz presežkov kruha. Martin Kržič iz Žganjekuhe Kržič pravi, da gre pri brodki za odgovor na družbeno problematiko zavržene hrane, saj zavržemo kar eno tretjino pridelane hrane.

Na 3. FESTIVALU KAVE SLOVENIJA kot osrednjem dogodku na področju kave v Sloveniji bodo na svoj račun prišli mojstri in ljubitelji tega napitka. Obeta se največja izbira različnih vrst in blagovnih znamk kave ter najboljše opreme za profesionalno rabo in pripravo kave doma, na festivalu bo v živo prikazano praženje kave. Obiskovalci bodo lahko okušali kave različnih kavorodnih regij sveta, se podučili o tehniki vlivanja mleka (Latte art), različnih tehnikah priprave kave doma in v gostinstvu ter izvedeli vse o čiščenju in pravilni uporabi kavnih aparatov.

Pomembna novost letos sta dva degustacijska kupona, ki ju obiskovalci prejmejo ob nakupu vstopnice. Gratis kupona bodo lahko izkoristili za pokušino zdravih, domačih kulinaričnih dobrot ali za okusno kavo najboljših ponudnikov s tega področja v sejemski dvorani C.

100 predavanj in predstavitev na ALTERMEDU

Sejem ALTERMED znova prinaša skoraj 100 predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja. Na svoj račun bodo prišli vsi, ki se želijo seznaniti z novimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in super hrano za svoje dobro počutje in vitalnost.

Strokovnjaki Društva Ognjič bodo v sklopu različnih predavanj razložili kako ohraniti zdravje možganov in kako skrbeti za njih, kakšne so zdravilne moči začimb za otroke ter kako pridelati in uporabiti kakovostne začimbnice. Tudi konoplje se bodo dotaknili in razložili, zakaj je potrebno spremeniti odnos do nje. Društvo za človekove pravice Pest pa bo na sejmu pripravilo srečanje in pogovor z Rickom Simpsonom, ki pravi, da je kanabis pravica, ki izvira iz narave. Zadruga Konopko pa bo spregovorila o gradnji z industrijsko konopljo. Predstavili bodo prvo slovensko hišo, zgrajeno s tehniko brizganja konopljinega betona ter med drugim s partnerji pripravili še okroglo mizo kako izkoristiti potencial konoplje v Sloveniji.

V demo kuhinji bodo kuhali otroci in mladostniki, ki se bodo predstavili v okviru tradicionalnega nastopa Ekošol na Altermedu. Na sejmu se bo predstavilo 97 ustanov v mednarodnem programu Ekošola. Rdeča nit letošnjih predstavitev bo odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane. Ekološki način kuhanja in peke, ki je primerno tudi za otroke in mladino, bo prikazala Emilija Pavlič, člani Slovenskega veganskega društva bodo kuhali veganske jedi in tudi sicer obiskovalcem predstavljali, kako enostavno je živeti na rastlinski prehrani. Člani Društva Ognjič bodo v demo kuhinji predstavili tri super pripravke za boljše delovanje možganov ter zdravilne moči začimb za otroke. Na sejmu pa bomo izvedeli tudi, kdo je zmagovalec akcije Izbiramo najbolj zdrav prehranski blog v Sloveniji.

Na FLORO po najboljša domača semena in sadike

Razstavljavci na sejmu Flora napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. Bogato razstavno ponudbo sejma Flora, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo loncev, korit in okrasnega posodja, zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo obiskovalci lahko podučili o negi orhidej, kako poskrbeti za cvetoče in užitne balkone, kakšne so praktične rešitve v okrasnem vrtu in kakšni so novi trendi pri zasaditvah obhišnih vrtov. Sanja Lončar iz Društva Ognjič pa bo razložila kako pridelovati 365 dni v letu kljub vse bolj noremu vremenu.

Na POROKI letos tudi outleti za še ugodnejšo poročno opravo

Top poročni trendi, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti – tudi outlet prodaja – ter ideje in nasveti za popolni poročni dan pričakujejo bodoče mladoporočence na sejmu Poroka. Več kot 45 ponudnikov poročnih storitev bo razkrilo, kako poskrbeti za nepozaben poročni dan. In še pomembna novost letošnjega sejma – bodoči mladoporočenci ga lahko obiščejo brezplačno! Celjski sejem bo prvim 1500 parom, ki se bodo prijavili, podaril brezplačni vstopnici za sejem.

Na sejmu Poroka bo že osmo leto zapored tudi velika promocijska razstava poročnih šopkov slovenskih cvetličarn. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi fantazijski modni reviji poročnih oblek v izvedbi Glammodels. Manekenke – med njimi bo tudi aktualna Miss Slovenije Maja Zupan – in manekeni se bodo letos »pomešali« med obiskovalce in jim tako maksimalno približali predstavljene kreacije.

Priljubljeni spomladanski sejmi z najdaljšo tradicijo v Sloveniji bodo letos v celoti zapolnili sejmišče

Skupaj se bo na 23. sejmu Flora, 17. sejmu Poroka, 14. sejmu Altermed, 41. ApiSlovenija, 3. festivalu hrane in pijače Kulinart ter 3. Festivalu kave Slovenija predstavilo več kot 480 razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Sejme bo mogoče oba dneva obiskati med 9. in 18. uro.

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana