Bearneška maslena omaka s pehtranom
A+ A-
Lažja, poletna različica po navodilih s spleta.
Priprava: 3 minute.
Sestavine
- 2 žlici limonovega soka
- pol manjše čebule
- dober ščep soli, 2 rumenjaka, 150 g masla
- 2 zvrhani žlici sesekljanega pehtrana
Priprava
1. Čebulo drobno sesekljamo in stresemo v višjo posodo, v kateri bomo stepali omako.
2. Potem dodamo limonov sok, sol, poper.
3. V posebni posodici nad kopeljo ali v mikrovalovni pečici povsem stopimo maslo in ga s tem ogrejemo. Maslo mora biti precej vroče na dotik in tekoče, vendar nikakor ne sme zavreti.
4. K čebuli dodamo rumenjaka in s paličnim mešalnikom mešamo ravno toliko časa, da se čebula še bolj seseklja.
5. Zdaj med neprestanim mešanjem postopno prilivamo maslo, pri čemer palični mešalnik dvigujemo in spuščamo, da se vse sestavine res dobro povežejo.
6. Ko zmes lepo naraste in dobi strukturo majoneze, dodamo polovico pehtrana, stepamo naprej in tik pred koncem dodamo še preostanek pehtrana.
7. Tako pripravljeno omako prilijemo k pečenemu lososu. Zraven ponudimo nekaj krompirjevih njokcev in zeleno solato.
Opomba: Rumenjake ogreje vroče maslo, zato ni nevarnosti za okužbo. Seveda, jajca morajo biti sveža, pazite tudi, da se rumenjak, ko ga ločujete od beljaka, ne dotakne zunanje površine lupine in si pred nadaljnjim delom dobro umijete roke.
Klasična različica: Rumenjake stepajte nad soparo, potem pa postopno prilivajte ohlajeno raztopljeno maslo. Omako nazadnje okisajte s sokom limone in posolite.
Naredimo vnaprej: Lahko, vendar je ne hranite v hladilniku dlje kot en dan. Pa hitro jo pojejte!
Preberite še: Novi gurmanski kotički na Hrvaškem, ki jih morate obiskati še to poletje
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 31.8.2018 ob 07:08