Bela torta

Pust trka na vrata, za njim pa nestrpno postopa celo krdelo krofov. Postavimo se po robu monopolu rumenjakov in pripravimo fino torto nežnega okusa, ki v biskvitu vsebuje le beljake.

Sestavine so namenjene za torto s premerom 18 cm:

Beli biskvit
– 6 beljakov
– žličko pecilnega praška (vinskega kamna ali navadnega)
– 70 g moke, ščepec soli
– žličko mandljeve ali vaniljeve arome
– 180 g sladkorja
Nežna snežna krema je
– 500 g sirčka maskarpone
– 250 ml sladke smetane, vaniljev strok
– 2 žlici sladkorja v prahu oz. po okusu
Bela obleka
– 200 ml sladke smetane
Preliv
– 400 g zamrznjenih gozdnih sadežev
– sladkor po okusu

Priprava

1. V večjo posodo damo beljake sobne temperature, poljubno aromo in ščepec soli. Z mlatenjem naštetih sestavin se znebimo morebitnih frustracij. Ko beljaki že malo popenijo, jim dodamo mešanico pecilnega praška in polovice sladkorja ter jih še naprej tepemo, do čvrstega snega.

2. V drugi posodi zmešamo moko in drugo polovico sladkorja, nakar ju z lopatico vmešamo k snegu.

3. Testo za biskvit razdelimo na štiri enake dele in v nenamaščenih pekačih spečemo biskvitne oblate.

4. Po 10–15 minutah prijetne peke pri 180 stopinjah so osnovni gradniki torte pripravljeni.

5. Biskvit bo svojo pečenost oznanil z zlato rumeno zapečeno površino.

6. Krema je preprosta: v maskarpone vržemo semena iz stroka vanilje in sladkamo po okusu. Sladko smetano stepemo v ločeni posodi in jo nato z lopatico vmešamo k maskarponeju.

7. Tortogradnja je osnovna: biskvit položimo v tort­ni obroč z acetatno folijo. Premažemo ga s tret­jino kreme. Postopek še dvakrat ponovimo. Za zasnežen tortni videz moramo le stepsti sladko smetano in z njo enakomerno premazati torto.

8. V kontrast nežnemu okusu in nedolžnemu videzu snežne torte pripravimo drzen preliv iz gozdnih sadežev. Jagodičevje zasujemo s poljubno količino sladkorja in nad srednjim ognjem segrevamo, da se razpusti.

9. Odsekamo si kos tortice in ga presenetimo s sadnim prelivom.

Poizkusite še: Čokoladni chia puding z banano

Recept in fotografija: Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, Midvakuhava.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana