Blitvini mafini

Za 12 mafinov.

Priprava: 5 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

– 50 g razmehčanega masla
– 250 g moke
– 2 žlički pecilnega praška
– 2 jajci
– pol skodelice mleka
– pol žličke soli, poper, muškatni orešček
– 250 g sveže blitve

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

2. Blitvo očistimo, blanširamo, ohladimo in grobo narežemo.

3. Maslo in jajci penasto stepemo. Dodamo mleko, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreškom.

4. Vmešamo blanširano blitvo.

5. Povrhu presejemo moko s pecilnim praškom in previdno premešamo v gladko zmes.

6. Zmes z žlico naložimo v namaščen pekač za mafine, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 20 minut.

7. Mafine ponudimo tople in pravkar pečene po gosti grahovi juhi s hrenovko in kockami korenčka. Zraven postrežemo kumarično solato s koruzo in mlado čebulo.

Različica: Dodamo še namočene ovsene, ječmenove ali pirine kosmiče.
Namig: Kadar je blitve na vrtu preveč, jo porežite, blanširajte, hitro ohladite in zamrznite. Najbolje v manjših paketih, primernih za en obrok družine.
Ali ste vedeli: Blitva vsebuje veliko manjše količine nitratov kot špinača. Skrb pri pogrevanju zaradi pretvorbe v nitrite je odveč. Te mafine lahko naslednji dan pogrejete brez slabe vesti ali pojeste hladne, če kakšen ostane.
Poizkusite še: Špargljeva pita s slanino

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana