Najboljši krompir

Za dva in nekaj meditacije.

Sestavine

– 4 krompirji (srednje veliki, podobne velikosti, da bodo kuhani hkrati)
– košček svežega ingverja
– 3 stroki česna
– 2 zrela paradižnika ali 240 ml paradižnikove omake
– olje (najbolje gorčično)
– žlička celega kumina
– žlička črnih gorčičnih semen
– velika čebula
– cel posušen rdeč čili
– pol žličke kurkume
– 2 žlički mletega koriandra
– žlička mletega kumina
– žlička garam masale (ni nujno)
– velik šopek koriandra

Priprava

1. Krompir operemo in neolupljenega skuhamo, nato ga ohladimo, olupimo in narežemo na večje kocke.

2. V električnem mešalniku ali možnarju narezan ingver in česen zmečkamo v pasto. Sesekljamo čebulo. Drobno narežemo paradižnik.

3. V globoki ponvi segrejemo olje ter prepražimo cel kumin in gorčično seme. Ko začnejo semena poskakovati, dodamo čebulo in čili ter pražimo še kakšno minuto, nato začinimo s česnovo pasto in pražimo še 3 minute.

4. Dodamo mlete začimbe, pomešamo, prilijemo drobno narezan paradižnik, spet pražimo, da izpari skoraj vsa tekočina.

5. Nazadnje stresemo v ponev narezan krompir. Previdno ga mešamo, da se malo zapeče in pomeša z začimbami, ne sme pa se spremeniti v pire.

Namig: Krompir bo popil večino tekočine in se zmehčal. Na koncu ga potresemo z lističi svežega koriandra in ponudimo kot eno izmed gostih omak pri večerji.
Priporočamo: Kako skuhamo ajdove žgance

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana