Brokoli z veganskimi ocvirki in smetano

Izvrstna zimska jed, ki navduši tako tiste, ki ne jedo mesa, kot tiste, ki ga.

Sestavine

– dva večja brokolija

Za smetano
– 80 g indijskih oreščkov
– sok pol limone
– 1 žlička gorčice
– 3 stroki česna
– 2 žlici oljčnega olja
– 1 žlica kvasovih kosmičev
– poper in sol po okusu

Za ocvirke
– 100 g tempeha
– 2 žlici oljčnega olja
– 1 žlica sojine omake
– 1 žlička jabolčnega kisa
– 1 žlička datljevega sirupa

Priprava

1. Brokoli narežemo na cvetove. Stebel za ta recept ne moremo uporabiti, čisto v redu pa bodo za enolončnico ali kremno juho. Ne premajhne cvetove brokolija skuhamo al dente. Nikar naj ne bo razkuhan. Idealno je, če ga skuhamo v soparilniku, tako ohrani vse svoje odlike. Če ne, ga kuhamo v čim manj rahlo soljene vode, le toliko, da so debelejši deli (stebla) v vodi. Tako brokoli ohrani temno zeleno barvo. Stresemo ga na cedilo in pustimo, da se res odcedi. Tekočino prihranimo.

2. Za smetano vse sestavine zblendamo s tremi žlicami vode, v kateri se je kuhal brokoli. Indijskih oreščkov prej ne namočimo, da bo smetana rahlo zrnata (kot bi ji dodali riban parmezan).

3. Za ocvirke s prsti nadrobimo tempeh. Treba se je malo potruditi, da nastanejo drobtine, večje in manjše, kar se potem lepo zapeče. V skledici gladko razmešamo oljčno olje, sojino omako, jabolčni kis in datljev sirup. Namesto slednjega bi lahko dali temen agavin sirup, pomembno je, da ima zamolkel, malo karamelen okus.

4. V ponvi segrejemo olje, stresemo na vroče olje drobtine iz tempeha ter jih poravnamo, da so v eni plasti enakomerno razporejene po ponvi. Nič ne mešamo, le malo znižamo temperaturo, da ni na maksimumu, in pražimo dve minuti. Pazimo, da se ne zažge. Čez dve minuti premešamo in med stalnim mešanjem pražimo še eno minuto. Zalijemo s prelivom, na hitro premešamo, da tempeh posrka tekočino in se osuši, ter takoj odstavimo.

5. Na ogrete krožnike naložimo brokoli, prelijemo s toplo smetano in posujemo z ocvirki. Ponudimo takoj kot glavno jed.

Priporočamo: To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana