Brokolijeva pita

Ta okusna in zdrava zelenjava se ujame z vsemi jedmi, mesnimi in zelenjavnimi, s testeninami in krompirjem.

Brokoli običajno skuhamo v juhi, bistri ali kremni, ter kot prilogo k različnim jedem, zlasti mesnim. Če uporabimo cvetove in steblo, slednjega damo kuhati prej, saj potrebuje več časa. Pazimo, da se cvetovi ne razkuhajo, ker bodo izgubili barvo in okus. Najboljši so čvrsti, temno zeleni, kuhani le nekaj minut ali še bolje soparjeni. Dobro se znajdejo tudi v drugih jedeh, na primer v zelenjavni lazanji ali musaki, v kombinaciji s sirom na tradicionalni francoski piti, imenovani quiche. Priprava pite je preprosta, zanjo pa je značilno, da je narejena iz ene same plasti testa, po kateri naložimo nadev.

Priporočamo še: Odličen recept za segedin

Sestavine za 4 osebe

– 250 g moke
– 130 g masla
– 130 g svežega sira
– 250 g brokolijevih cvetov
– 3 jajca
– 1 dl mleka
– 2 dl sladke smetane
– 50 g trapista
– sol, poper, pecilni prašek

Priprava

1. Moko stresemo v skledo in zmešamo s pecilnim praškom ter malo soli. Dodamo na sobno temperaturo ogreto maslo in sveži sir ter zamesimo gladko testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic vode ali, še bolje, kisle smetane.

2. Razvaljamo ga in namestimo v pomaščen okrogli pekač, tako da so robovi zavihani navzgor.

3. Pustimo počivati v hladilniku in medtem pripravimo nadev. Brokolijeve cvetove na hitro pokuhamo v slani vodi in odcedimo. V skledi gladko zmešamo jajca, mleko in sladko smetano. Dodamo grobo nariban trapist in brokoli, solimo in premešamo.

4. Nadev razdelimo po testu in pečemo na 200 stopinj dobre pol ure.

Besedilo: A.K.
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana