Bučke v kisli omaki

Poletje je čas, ko je kuhanje pravi užitek, saj ponuja obilje svežih sestavin.

V sezoni bučk so te na jedilniku lahko vsak dan, če se poigravamo z recepti, bo obrok vselej drugačen. Poleg pisanih solat in enolončnic, v katerih ima vodilno vlogo zelenjava, so imenitne poletne jedi, ki jih pripravimo iz na hitro podušene ali popečene zelenjave. Tokratno jed obogatimo s prevreto mešanico kisa in sladkorja, kar bo dalo zelenjavi svojstven, svež okus. Pripravimo jo lahko iz različnih vrst zelenjave. Jed iz našega recepta lahko ponudimo toplo ali hladno, v hladilniku bo ostala uporabna nekaj dni.

Sestavine (za 4 osebe)

– 2–3 bučke
– 2 rdeči čebuli
– 1 rdeča paprika
– 1 rumena paprika
– 3 stroki česna
– 1 pest pinjol
– oljčno olje
– sol, poper, 1 žlica sesekljanega koriandra
– 3 žlice jabolčnega kisa
– 3 žlice vode
– 1–2 žlički sladkorja

Priprava

1. Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe, očiščeno papriko pa na rezance. Vse skupaj nekaj minut dušimo na oljčnem olju. Dodamo pinjole in bučke, ki smo jih narezali na tanke kolobarje. Na majhnem ognju dušimo deset minut.

2. Medtem v lončku zavremo kis, olje in vodo. Dobro premešamo, da se sladkor raztopi, in prelijemo po bučkah. Pretresemo v pekač in za 15–20 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj.

3. Potresemo s koprom in ponudimo kot prilogo k mesu ali kot samostojno jed.

Preberite še: Najboljši način za shranjevanje zelenjave z vrta

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana