Čebulna juha s kapo

Za štiri. Potrebujemo okrogle ognjevarne skodelice za juho.

Sestavine

– 1 kg čebule (narezane na tanke lističe)
– strok česna (nasekljan)
– 2 žlici oljčnega olja
– 40 g masla
– 1 dl belega suhega vina
– 900 ml kokošje juhe ali kokošje osnove
– 100 g močnejšega sira (naribanega)
– 250 g listnatega testa (tanko zvaljanega)
– čajna žlička belega balzamičnega kisa
– lovor, sol, poper, sveži peteršilj, sveži timijan

Priprava

1. V posodo damo maslo in olje, nato natančno narezano čebulo, česen, lovor, timijan počasi dušimo na majhnem ognju približno pol ure.

2. Čebula se mora zmehčati, nikakor pa ne obarvati, zato je treba redno mešati.

3. Ko se čebula zmehča, zalijemo z vinom. Ko tekočina povre, zalijemo s kokošjo osnovo. Povečamo ogenj, dokler juha ne zavre, nato pa naj na majhnem ognju rahlo vre še nekaj minut. Solimo, popramo in za svežino dodamo bel balzamični kis.

4. Medtem ko juha vre, segrejemo pečico na 180 stopinj.

5. Z okroglim modelom izrežemo listnato testo, s katerim bomo prekrili keramične skodelice za juho.

6. Kuhano juho nalijemo v skodelice, zapremo in dobro zatesnimo odprtine s pokrovi iz listnatega testa, posujemo s sirom in svežim timijanom.

7. Postavimo v pečico in pečemo 5–7 minut. Juha je pripravljena, ko se testo lepo napihne in zapeče.

Priporočamo še: Svinjski kotlet s šampinjoni in jabolkom (recept Igorja Jagodica)

Recept: Miha Dolinar, Restavracija Milka iz Kranjske Gore
Fotografija: Uroš Hočevar

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana