Češnjev zavitek s skuto

Izkoristimo sezono češenj in se jih najejmo do sitega, najboljše so pravkar nabrane, slastne pa so tudi v sladicah.

Češnje, ki spadajo med prve sadeže v sezoni, so tu. Najraje imamo sveže obrane, kadar jih je v izobilju, pa pripravimo iz njih številne izvrstne sladice. Surove dodajamo sadnim solatam, smutijem, odlične so v kombinaciji z jogurtom, kislim mlekom ali smetano. Skuhamo jih v kompotu ali dodamo kolačem, tortam in zavitkom. Češnje so sladke, zato potrebujejo malo ali celo nič dodatnega sladkorja. Ne pozabimo na marmelade in sokove, ki jih lahko pripravimo za ozimnico. Večina receptov navaja, da jih pred uporabo izkoščičimo, nekateri pa imajo raje cele. V tem primeru je treba pri uživanju paziti na zobe, da se kateri ne odkruši.

Priporočamo še: Po korakih: domače vlečeno testo

Sestavine (za 4 osebe)

– 100 g moke
– olje
– sol
– 0,5 kg svežih češenj
– 100 g skute
– 50 g sladkorja
– 30 g masla
– 0,5 dcl kisle smetane
– 1–2 žlici krušnih drobtin
– 1 jajce
– ščep nastrgane limonine lupine
– ščep mletega cimeta

Priprava

1. Iz moke, soli, žlice olja in vode zamesimo gladko testo. Pustimo počivati, medtem pripravimo nadev. Češnje operemo, po želji razkoščičimo. V skledi čim bolj gladko zmešamo skuto, smetano, sladkor in jajca.

2. Drobtine prepražimo na stopljenem maslu. Testo razvlečemo in premažemo z drobtinami, po teh enakomerno razporedimo skuto. Potresemo s češnjami, ki smo jih zmešali s cimetom in limonino lupino. Češnje z rokami rahlo potlačimo v skutni nadev. Testo zvijemo in damo v pomaščen pekač. Pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure. Nekaj minut pred koncem premažemo z maslom ali oljem.

Opomba: Fotografija recepta je zgolj simbolična.
Preberite še: Pecljev in koščic nikar ne mečite v smeti

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana