Odprta Kuhinja

Cheesecake pita s karameliziranimi figami

A+   A-
Prava naslada za zadnje fige.


Sestavine


testo
- 200 g polnozrnate moke, jajce, 80 g zmehčanega masla
- 50 g fino mletih mandljev, pol žlice sladila po izbiri
- pol žličke cimeta, 1/3 žličke soli
plast cheesecake
- po 250 g rikote in skute, 300 g grškega jogurta, 2 jajci
- pribl. 5 fig, 3 žlice sladila, naribana lupinica pol limone
- 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
- 2 žlici vaniljeve arome, 40 g fino mlete kokosove moke
karamelizirane fige
- pribl. 10 fig, 15 g masla, žlica medu
- 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
- žlica vaniljeve arome, ščepec soli, 1/3 žličke cimeta

Priprava


1. Testo: v posodi dobro zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo z rokami. Nato oblikujemo kepo, jo zavijemo v plastično folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

2. Pekač za pito (moj je bil premera 22 cm) dobro namastimo z maslom. Testo potlačimo med dlanmi, položimo v pekač in enakomerno pritisnemo ob dno in obod. Prepikamo z vilicami. Pečemo na 160 stopinjah 10 minut.

3. Cheesecake: penasto zmešamo jajci. V drugi posodi do gladkega zmešamo preostale sestavine (razen fig in kokosove moke). Nato z žlico vmešamo jajci, nazadnje kokosovo moko, ki bo zmes zgostila.

4. Fige narežemo in jih potresemo po pečenem testu. Čez prelijemo skutno zmes in jo razporedimo do robov.

5. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 160 stopinj.

6. Karamelizirane fige: sadeže narežemo na tanke rezine. V ponvi na srednjem ognju stopimo maslo in med. Dodamo fige in kuhljamo 5 minut, večkrat premešamo. Tik pred koncem dodamo druge sestavine in dobro premešamo. Koščke fig razporedimo po ohlajeni tortici in prelijemo s tekočino.

Hranilna vrednost (na 1 kos od 14): 230 kcal, 10 g M, 24 g OH, od tega 9,3 g sladkorjev in 6,4 g prehranskih vlaknin, 12 g B


 

Recept in naslovna fotografija: Anja Rutar/ Zdravo z Anjo

Preberite še: Hruške iz pečice

Datum Objave: 18.10.2017 ob 10:10

Več iz te teme:

sladicasladkozdravocheesecakefigezdravo z anjo

Naročite se na e-novice:

Anja RutarAvtor na portalu Odprta kuhinja