Cimetovi polžki, ki navdušijo

Potičke na pekaču po ameriško.

Priprava testa: 10 minut; vzhajanje: ura in pol; priprava nadeva: 5 minut; zvijanje: 5–10 minut; vzhajanje pred peko: 30–45 minut; peka: 20 minut pri 180 stopinjah.

Sestavine za 20 potičk

– 500 g moke, 50 g raztopljenega masla, 2,5 dl mleka
– ščep soli, zavitek suhega kvasa, 2 žlici sladkorja, jajce

Nadev
– 125 g masla, 100 g ameriških orehov, 130 g sladkorja
– 2 žlički cimeta, žlica masla za premaz pred peko

Priprava

1. V mleku raztopimo kvas. Iz moke, soli, masla, kvasa v mleku, sladkorja in jajca zgnetemo mehko kvašeno testo, ga pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati na dvojno količino.

2. Za nadev stopimo maslo. Polovico orehov zmeljemo, drugo polovico pa grobo narežemo. V posodo zlijemo tekoče maslo, ga zmešamo s sladkorjem, cimetom in oreščki v tekoč nadev.

3. Pekač obložimo s papirjem za peko.

4. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 40 cm. Testo namažemo z nadevom in zvijemo kot potico.

5. Zvitek narežemo na dva prsta debele rezine in jih porazdelimo po pekaču. Pustimo vzhajati 30–45 minut, da vidno narastejo.

6. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Žlico masla raztopimo.

7. Vzhajane polžke premažemo z maslom in porinemo v segreto pečico za 20 minut.

8. Pečene vzamemo iz pečice, pustimo, da se malce ohladimo, in ponudimo še tople, da se kar stopijo v ustih.

Različica: Mlačne polžke lahko ponudite povsem po ameriško – s kremnim vaniljevim prelivom. Zanj z mešalnikom stepite 100 g kremastega svežega sira, 40 g mehkega masla, 125 g sladkorja v prahu in vaniljev sladkor.
Recept je iz knjige priljubljenih receptov iz ZDA.
Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana