Čokoladna torta z rdečim vinom

Kolkor kapljic, tolko torte.

Sestavine za torto s premerom 22 cm

Biskvit
– 250 g moke, ščepec soli
– 70 g temnega kakava v prahu
– 3 dl sladkega rdečega vina (npr. sladki refošk)
– 250 g masla, 200 g sladkorja
– 100 g rjavega sladkorja
– 2 jajci
– žlica vaniljeve paste (ali semena stroka vanlije)
– žlica pecilnega praška
– 1 dl vrele vode

Premaz
– 250 g maskarponeja, 170 g masla
– 100 g temne čokolade
– 4 žlice temnega kakava v prahu
– 150 g sladkorja v prahu

Dodatno še
– poljubna marmelada, sladka smetana

Priprava

1. Biskvit: maslo sobne temperature in sladkor penasto stepemo. Med mešanjem dodamo jajci drugo za drugim, nato vaniljevo pasto. Na koncu vmešamo še rdeče vino.

2. V drugi posodi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine vmešamo k mokrim, povsem na koncu pa prilijemo še vrelo vodo. Dobro pomešamo in vlijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Dramatično temen biskvit pečemo 60–70 minut pri 180 stopinjah. Pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.

3. Ohlajen biskvit razpolovimo na dve plošči. Prvo premažemo z marmelado in nanjo poveznemo drugo. Dobljeno biskvitno tortico premažemo z marmelado po celotni površini.

4. Premaz: maslo in sladkor penasto premlatimo, čokolado pa nalomimo in raztopimo nad soparo. K puhastemu maslu vmešamo čokolado in kakav, na koncu še maskarpone. Dobljeni premaz na debelo nanesemo po celotni torti.

5. Pred postrežbo postavimo torto za 15 minut na sobno temperaturo, da razvije aromo, odsekan kos pa postrežemo z žlico stepene smetane.

Priporočamo še: Kako naredimo domače mlince
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Mehle in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana