Odprta Kuhinja

Črni jogurtov kolač

Gingerbread cake with chocolate and hazelnuts. Shallow dof,
Odpri galerijo
A+   A-
Jogurt, ki ga dodamo k masi za biskvit, bo dal kolačem ali tortam svežino, mehkobo in rahlost.



Jogurt je zdrava in osvežujoča jed, ki jo lahko uživamo na sto in en način. Okusen je brez vseh dodatkov, dobro pa se mu poda tako sladko kot grenko. Priljubljeni so sadni jogurti, a je bolje, če jih pripravimo sami iz navadnega jogurta in svežega ali suhega sadja. Z dodatkom česna in različnih zelišč bo odličen preliv za solato, zlasti kumarično, z njim lahko nadomestimo tudi kislo smetano. Tako dobimo manj kalorične jedi. Priljubljen je tudi jogurtov biskvit, ki ga lahko pripravimo z jajci ali brez njih. Iz osnovnega biskvita pripravimo različne kolače in torte, ki se dobro kombinirajo s sadjem, čokolado in sladko ali kislo smetano.

Sestavine za 4 osebe


- 3 lončki jogurta
- 3 jogurtovi lončki moke
- 1 jogurtov lonček sladkorja
- 0,5 lončka olja
- 3 žlice kakava
- 10 žlic mleka
- 2 žlički sode bikarbone

Glazura
- 150 g masla
- 150 g jedilne čokolade
- 100 g sladkorja
- 1,2 dl mleka

Priprava


1. Vse sestavine za kolač stresemo v posodo in z mešalnikom zmešamo v gladko zmes.

2. Zlijemo v manjši pomaščen pekač in pečemo 20 minut pri 200 stopinjah.

3. Medtem ko se peče, pripravimo glazuro. Najprej raztopimo maslo in mu dodamo druge sestavine. Pustimo na majhnem ognju, med mešanjem se vse sestavine povežejo.

4. Glazuro še vročo, preden se začne strjevati, prelijemo po ohlajenem kolaču.
Priporočamo še: Jagodna pita z grškim jogurtom

Recept: A. K.
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 10.3.2018 ob 07:03

Več iz te teme:

jogurtkolač

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja