Cuccidati, buccellati – figovi

Sicilijanski tradicionalni piškoti.

Za približno 50 kosov. Priprava testa: 5 minut; počitek v hladilniku: 1 ura; oblikovanje: 1–15 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

Testo
– 320 g moke, 125 g masla
– 100 g sladkorja, ščep soli
– 2 jajci, po potrebi žlica kisle smetane
– žlička sesekljane lupinice eko limone
Nadev
– 170 g suhih fig
– 4 žlice ruma, 115 g medu
– 85 g rozin, 8 datljev brez koščic
– 40 g kandiranega sadja (citronat)
– 170 g mandljev
– pol žličke cimeta, četrt žličke klinčkov
– lupinica 1 eko limone in 1 eko pomaranče
– 150 g praženih oluščenih lešnikov
Premaz
– 2 skodelici sladkorja v prahu, 3 žlice limoninega soka, okraski po izbiri

Priprava

1. Za testo v veliki posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sol, sladkor, maslo, da dobimo testene drobtine.

2. Vmešamo jajca, lupinico limone in oblikujemo hlebček krhkega testa. Zavijemo ga v folijo in hladimo v hladilniku 1 uro.

3. Medtem pripravimo nadev. Mandlje zmeljemo v moko, datlje drobno narežemo. Vse sestavine razen leš­nikov meljemo v sekljalniku nekaj minut, da dobimo gladek nadev. Lešnike grobo sesekljamo in vmešamo v nadev.

4. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo si tudi tri pekače s papirjem za peko.

5. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 4 dele. En kos obdržimo, preostale vrnemo v hladilnik, da se ne segrejejo in preveč zmehčajo.

6. Testo razvaljamo v dolg pravokotnik, ki naj bo širok največ 8 cm. Robove ravno obrežemo.

7. Nadev v rokah oblikujemo v za dober prst debel svaljek in ga položimo na sredino pravokotnika.

8. En rob testa privzdignemo in z njim prekrijemo nadev, nato svaljek ovijemo še z drugim delom testa.

9. Nastali svaljek še malce povaljamo, stanjšamo, nato narežemo na 5 cm debele kose. Vsakemu še z nožem zarežemo eno stranico, da dobimo »glavniček« ali zarežemo v sredino vsakega koščka na obeh straneh in razpremo, da dobimo X. Preložimo na pekač in ponovimo z drugimi kosi ter preostalim testom.

10. Piškote pečemo v segreti pečici približno 20 minut, nato jih ohladimo na mrežici. Ohlajene okrasimo z limonovim sladkornim prelivom in okraski.

Opomba: V limonovem (kislem in tekočem) oblivu se nekateri sladkorčki prav nemarno raztapljajo. Obliv mora biti zato precej gost, sploh svetujem, da imate na zalogi sladkorčke različnih proizvajalcev in obstojnost pred okraševanjem preizkusite na enem ali dveh piškotih. (Prva serija mojih piškotov z novimi sladkorčki ni bila za objavo.)
Priporočamo: Natisnite si našo brezplačno predlogo za ustvarjanje adventnih koledarjev

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana