Enostavni francoski rogljički

Za sobotno razvajanje, ki mu ni para.

V Franciji ni zajtrka brez croissanta (kroasana), kot tam pravijo rogljičku, vendar pa ni v navadi, da bi ga pekli sami, saj je klasična priprava zares zamudna. Brez skrbi, poznamo bližnjico.

Sestavine

– 50 dag moke (pol ostre, pol gladke)
– 8 dag sladkorja
– kocka kvasa
– žlička soli
– 2 dl mleka
– 3 žlice kisle smetane
– 2 žlici olja
– jajce
– 250 g masla

Priprava

1. Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo.

2. V malo mlačnega mleka raztopimo kvas in pomešamo z žličko sladkorja in žlico moke. Pustimo, da vzhaja. Preostale sestavine (razen masla) pomešamo z vzhajanim kvasom in umesimo testo. Pokrijemo s prtičem in počakamo, da se testo dvigne (dobre pol ure).

3. Razdelimo na pet delov in vsakega razvaljamo na dobro pomokani površini v velikosti krožnika. Namažemo jih z mehkim maslom in zlagamo drugega vrh drugega. Zadnjega ne pomažemo, ampak posipamo z moko. Zavijemo v folijo in postavimo vsaj za eno uro v hladilnik.

4. Hladno testo razdelimo na dva dela; en del vrnemo v hladilnik, iz drugega pa razvaljamo približen krog, debeline pol centimetra. Razrežemo ga na osmine. Rogljičke zvijemo od širšega dela trikotnika proti ožjemu. Polagamo na pekač, obložen s peki papirjem, in počakamo, da še enkrat vzhajajo (10 minut).

5. Pečemo pri temperaturi 200 stopinj do zlate barve, medtem pa oblikujemo rogljičke še iz preostalega testa.

Priporočamo še: Vaflji za popoln sobotni zajtrk

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana