Figova marmelada s teranom

Da boste zvrhan zabojček fig porabili še prej, preden se jih lotijo ose.

Sestavine

– 600 g črnih fig
– 2 jedilni žlici rjavega sladkorja
– 2 dl terana
– 1,5 žlice sredstva za želiranje (pektin, želin ipd.)

Priprava

1. Opranim figam odstranimo peclje in jih razrežemo na četrtine

2. Sladkor zmešamo z želinom in oboje vmešamo v fige.

3. Pristavimo na ogenj in med nenehnim mešanjem segrevamo 3 minute. Pazimo, da se ne prismodi.

4. Fige morajo samo spustiti sok, ki nato rahlo karamelizira.

5. Potem dolijemo teran, mešamo do vretja, kuhamo še 3 do 5 minut.

6. Vroče prelijemo v kozarce.

Opomba: Čeprav alkohol med kuhanjem izpari, okus ostane. Zato te marmelade ne ponudimo otrokom.
Namig: Figovo marmelado lahko ponudimo tudi k pršutu, kuhani govedini ali divjačini. Da bo bolj pikantna, je nekaj žlic segrejemo v kozici in razmešamo z žlico vode (ali terana), vroči pa dodamo žličko sveže naribanega ingverja ali samo malo več zmletega črnega popra.

Recept Slavka Ilich
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana