Francoska solata s pirino kašo

Da imajo zobje kaj dela.

Priprava: 30 minut in še toliko za počitek.

Sestavine

– 150 g pirine kaše
– 2 pesti zamrznjenega graha
– 2 korenčka, 6 kislih kumaric
– 4 žlice majoneze
– sol, poper
– manjša čebula

Priprava

1. Pirino kašo oplaknemo na rešetu, stresemo v lonec, prilijemo vodo, rahlo solimo in pristavimo za 10 minut.

2. Medtem narežemo korenček na kocke in ga dodamo h kaši, prav tako dodamo grah. Kuhamo 5 minut, nato odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut. V tem času bi morala biti kaša in korenček že kuhana, a še vedno malce čvrsta na ugriz.

3. Kuhano pirino kašo odcedimo (vodo prihranimo za juho), preložimo v solatno skledo in ohladimo.

4. Narežemo kisle kumarice in jih dodamo h kaši.

5. Solato okisamo z majonezo, kisom od kislih kumaric, dobro popramo, solimo in po želji dodamo mlado čebulico. Premešamo in pustimo pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo.

6. Ponudimo po porovi juhi s pečeno pleskavico.

Naredimo vnaprej: Seveda, še boljša bo.
Nasvet: Vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo, porabite za porovo juho.
Različica: Namesto pirine kaše uporabite pšenično, ješprenj, celo ajdovo kašo, vendar je to treba kuhati precej manj časa.
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografja: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana