Odprta Kuhinja

Gozdiček, sladica iz restavracije Pavus

A+   A-
Ta krožnik je gozd v majhnem: gozdne jagode, kostanj, bukov, smrekov in lipov biskvit, sladoled gozdne detelje in smrekov lufle. Doma boste zlahka naredili sladoled in biskvit.


Sestavine


Sladoled
- 300 g mleka, 200 g sladke smetane, 6 rumenjakov
- 60 g sladkorja, 10 g mleka v prahu, 5 g citronske kisline
- 50 g zajčje detelje, 400 g beljakov, 240 g sladkorja
Biskvit
- 400 g beljakov, 240 g sladkorja
- 330 g mandljeve moke, 100 g gladke moke
- 210 g sladkorja v prahu, 150 g beljakov (ne stepenih)
- 50 g sladke smetane
- žlica suhih jurčkov, žlička aktivnega oglja
- velika pest posušenih in fino mletih mladih listov bukve, lipe in breze

Priprava


1. Sladoled: mleko in smetano zavremo. Posebej penasto stepemo rumenjake in sladkor in potem počasi dolivamo zmes mleka in smetane. Ves čas mešamo. Zmes postavimo na štedilnik in med neprestanim mešanjem segrejemo na 82 stopinj. Ko dosežemo to temperaturo, takoj odstavimo in primešamo mleko v prahu in citronsko kislino. Ko se zmes ohladi, jo zmešamo v mešalniku skupaj z zajčjo deteljico in damo v strojček za pripravo sladoleda.

2. Biskvit: beljake in sladkor stepemo v sneg. Zmešamo mandljevo in navadno moko ter sladkor v prahu, nato zamešamo še 150 g beljakov s sladko smetano, jurčki, ogljem in suhim listjem. Tekočo zmes najprej vmešamo v suhe sestavine, potem pa na rahlo vmešamo še beljakov sneg. Testo zlijemo v pomaščen pekač in pečemo približno 20 minut na 150 stopinjah.
Poizkusite še: Klasična sladka bučna pita

Recept: Marko Pavčnik
Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 19.9.2018 ob 19:09

Več iz te teme:

na obiskuPavusMarko Pavčnik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.