Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino

Privlačna jed iz zimske zelenjave.

Za pekač za pito. Priprava: 10 minut; čas peke: 10–15 minut.

Sestavine

– 400 g brstičnega ohrovta, žlica olja, 50 g slanine (ali šunke)
– 50 g drobtin, krepka žlica masla, 2 dl mleka, žlica moke, sol
– 100–150 g poltrdega sira, ki se lepo topi, žlička gorčice

Priprava

1. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Vodo s soljo v loncu zavremo. Sir naribamo.

2. Brstični ohrovt očistimo, razpolovimo in v kropu blanširamo največ 5 minut, ga odcedimo in naložimo v pekač.

3. Slanino narežemo na kocke in začnemo pražiti, da postane hrustljava, mast pa se stopi. Dodamo drobtine, jih svetlo popražimo in stresemo k brstičkom.

4. V ponvi raztopimo maslo, dodamo moko in počasi prilivamo mleko. Vmešamo gorčico in segrevamo, da mleko zavre in se omaka zgosti. Odstavimo in vmešamo sir. S tem polijemo ohrovt in pekač porinemo v segreto pečico za 10–15 minut (sir naj se hrustljavo zapeče).

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Ohrovt in krompir

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana