Porabimo zelišča: Izvrstna domača sol treh okusov

Tudi vaša zeliščna gredica lepo uspeva in se sprašujete, kam s toliko rožmarina, bazilike, peteršilja ali timijana?

Sol z okusom je odlična ideja, ko se sprašujemo, kako poletna zelišča shraniti za hladnejše čase in si hkrati pripraviti najljubšo mešanico za pripravo omak, popestritev solat, testenin, sirnih narezkov in drugih jedi. Priprava je sila enostavna, saj izbrane sestavine preprosto zmeljemo v električnem mešalniku, lahko uporabimo tudi nož ali terilnik. Če želimo, da ima končni izdelek bolj grob videz, na začetku uporabimo samo tretjino soli, preostanek je primešamo na koncu in zelišča nasekljamo ročno. Tako pripravljeno sol raztresemo po peki papirju in pustimo, da se čez noč osuši, nato pa jo zapremo v neprodušne steklene kozarce in hranimo v temnem prostoru.

Namig: Če nimate svežih zelišč, lahko uporabite suha, a jih najprej strite v dlani, da bodo dala več okusa, šele nato jih zmešajte s soljo. Pri tem je dobro vedeti, da je ena enota suhe začimbe enaka trem enotam sveže. Tudi takšni pripravki so zelo okusni, a tisti s svežimi zelišči so nekoliko bolj aromatični.

1. S suhimi gobicami in peteršiljem

1 lonček grobe in nejodirane piranske soli
lonček suhih gob
lonček peteršilja

2. Z limono in rožmarinom

1 lonček grobe in nejodirane piranske soli
lupinica 1 limone
nekaj vejic rožmarina

3. S suhim paradižnikom in baziliko

1 lonček grobe in nejodirane piranske soli
lonček suhih paradižnikov
lonček bazilike

Naslovna fotografija: 5PH/Thinkstock

Preverite še: Ščepec Barba soli za piko na i

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana