Odprta Kuhinja

Jesenski polpeti

A+   A-
Ker kostanj vsebuje veliko škroba, za polpete ne bomo potrebovali moke.



Kostanj največkrat kuhamo ali pečemo, najbolj tekne še vroč, ki ga sproti lupimo, če ga zalijemo s svežim moštom, imamo popolno jesensko pojedino. Uporaben je za pripravo različnih sladic, tudi tort, saj ima nežno sladkast okus, najdemo pa ga v številnih jesensko-zimskih receptih za mesne ali druge glavne jedi. Okusna je kostanjeva kremna juha, ki ji lahko dodamo koščke popečene slanine, s celimi kuhanimi plodovi pa dopolnimo in okrasimo pečeno meso, tako svinjsko kot perutnino. Nepogrešljiv je poleg Martinove pojedine s pečeno raco ali gosko, dušenim zeljem in mlinci. Če ga imamo veliko, pripravimo kostanjev pire, ki ga lahko spravimo v zamrzovalnik.

Sestavine


- 150 g kuhanega kostanja
- 500 g brokolija (samo cvetke)
- 1 majhna čebula
- 2 jajci
- 150 g krušnih drobtin
- olje, so in poper

Priprava


1. Čebulo olupimo, sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo drobno narezan brokoli in dušimo pet minut. Kostanj pretlačimo z vilicami. V večji skledi razžvrkljamo jajca, dodamo ohlajeno čebulo in brokoli, kostanjev pire in dobro premešamo. Potresemo z drobtinami, solimo in popramo in še enkrat temeljito premešamo, najbolje z rokami. Pustimo stati vsaj 15 minut, da se drobtine napijejo. Z rokami oblikujemo majhne polpete in jih spečemo v ponvi na olju ali v pečici.
Preberite še: Zmagovita vrnitev svinjske masti

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 14.10.2018 ob 07:10

Več iz te teme:

brezmesne jedijesenpolpetikostanj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja