Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Odlična domača hrana.

Priprava 5 minut, čas kuhanja 35 minut.

Sestavine

– 0,5 kg kislega zelja
– 2 para kranjskih klobas
– 4 večji krompirji
– sol, 5 celih zrn popra, 5 brinovih jagod, 2 lista lovorja
– manjša čebula, 3 stroki česna, žlička maščobe (olje, mast)
– žlička mlete sladke paprike
– po želji kuhan fižol

Priprava

1. V večji lonec damo kislo zelje, lovor, v možnarju strt poper, brin, prilijemo vodo, ki naj zelje povsem pokrije, pristavimo, in ko zavre, pokrito kuhamo 20 minut.

2. Krompir olupimo, narežemo in posebej v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.

3. Ko je krompir mehak, ga skupaj z vodo zlijemo v lonec k zelju, dodamo še kranjske klobase, po potrebi prilijemo vodo in pokrito kuhamo še 10 minut.

4. Medtem narežemo česen, čebulo in v loncu, kjer se je kuhal krompir, na maščobi svetlo popražimo. Dodamo tudi mleto papriko, prilijemo kozarec vode in nastalo zabelo zlijemo v lonec k joti.

5. Vse skupaj krepko premešamo in ponudimo kot glavno jed.

NAMIG: Za poobedek je kompot iz suhega sadja in piškot.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Matevž in kisla repa

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana