Juha iz rdečega zelja

Z nekaj dodatki lahko celo enolončnica.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine

– žlica oljčnega olja
– velika čebula, 4 stroki česna
– 0,5 kg rdečega zelja
– pol gomolja zelene
– četrt skodelice (vinskega) kisa
– žlička mlete kumine
– 1,2 litra zelenjavne jušne osnove
– 4 žlice paradižnikovega pireja ali žlica mezge
– timijan, lovorov list, sol, poper
– kisla smetana po okusu

Priprava

1. Najprej narežemo čebulo in česen ter oboje stresemo v večji lonec. Potem grobo narežemo rdeče zelje, zeleno pa na kocke in vse prihranimo.

2. Čebulo in česen na olju kratko popražimo, da zadiši. Dodamo narezano rdeče zelje, zeleno, začinimo s kumino, prilijemo kis in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo oziroma dušimo 10 minut. Večkrat premešamo.

3. Dodamo jušno osnovo, paradižnikov pire, poper, timijan, lovor in pokrito kuhamo 20 minut.

4. Nazadnje solimo po okusu in ponudimo s kislo smetano in drobnjakom. Po juhi ponudimo pražene gobe z jajci in endivijo s toplim krompirjem.

Različica: Krepkejša različica te dišeče juhe je s kockami slanine ali klobaso, ki se kuha z zelenjavo.

Nasvet: Navadno se vsi otepamo rdečega zelja, razen za martinovo, ko se po tradiciji že nekako znajde na mizi. No, po tem receptu bo verjetno večkrat tudi na »navaden« dan. Res uporaben recept.

Ali ste vedeli: Da rdeče zelje niti nima tako malo kalorij? Premore 30 kcal na 100 g, za približno tretjino več kot špinača, korenje, buče. Pa vendar ga je dobro uživati. Močna vijoličasta barva in drugi anti­oksidanti ter številna fitohranila so tisti argumenti, zaradi katerih velja rdeče zelje za superživilo.

Naredimo vnaprej: Ja, seveda. Juho lahko skuhate že dan prej.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Testeninska solata s piščancem, grozdjem in jogurtom

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana