Juha s sedmimi zelišči

Vse buhti od rasti – ne bo jih težko zbrati.

Čas priprave: 20 minut, čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

– rezina rženega kruha
– 2 veliki žlici oljčnega olja
– 1 čebula
– 150 g zelene
– 2 stroka česna
– po 2 veliki žlici masla in polnozrnate moke
– pribl. 8 dl zelenjavne juhe
– 1 dl smetane
– 200 g mešanih zelišč, na primer čemaža, bršljanaste grenkuljice, krebuljice, kislice, koprive, rmana, vrtne kreše, peteršilja, mete
– 2 ali 3 velike žlice kisle smetane
– sol, poper, sveže nariban muškat­ni orešček
– listi marjetice za okras

Priprava

1. Odstranite krušno skorjo in narežite kruh na kocke. Pražite ga na vročem olju, dokler kocke ne postanejo zlato rjave, nato jih odcedite na papirnati brisači.

2. Olupite čebulo, zeleno in česen ter jih narežite na majhne kocke. Hitro jih popražite na vročem maslu. Vmešajte moko in prilijte približno 7 dl zelenjavne juhe. Dodajte smetano in pustite rahlo vreti približno deset minut. Vmes občasno premešajte.

3. Zelišča operite, otresite, očistite, natrgajte in grobo nasekljajte. Odstavite nekaj listov krebuljice za okras. Druga zelišča prelijte s preostalo zelenjavno juho in kislo smetano ter dobro pretlačite.

4. Tudi juho dobro pretlačite, vmešajte kremo z zelišči in začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Juho vlijte v štiri skodelice, dodajte krušne kocke, krebuljico in liste marjetice ter postrezite.

Priporočamo še: Pecivo z bananami

Recepti in fotografije Guliver/Stockfood

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana