Odprta Kuhinja

Juha z grajskega travnika s petnajstimi zelmi

A+   A-
Recept Marka Pavčnika.


Sestavine


- 50 g masla
- 50 g pora
- 150 g krompirja (olupljen in narezan)
- 800 g zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 400 g mleka
- 50 g sladke smetane
- pribl. 100 g kopriv
- sol, poper
- muškatni orešček
- 0,3 dl konjaka

Priprava


1. Na maslu svetlo prepražimo por in krompir. Zalijemo z mlekom in jušno osnovo ter kuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, dodamo še koprive, muškatni orešček in konjak. Po približno 2 minutah dodamo vsa divja zelišča in kuhamo še kakšno minuto, nato pa pretlačimo v gladko juho. Primešamo smetano in takoj serviramo.

Namig: Divja zelišča, ki jih lahko uporabite, so rman, divji pastinak, regačica, kislica, kurja črevca (navadna zvezdica), navadni dežen, pokalica, regrat, mrtva kopriva, navadni tolščak, mala strašnica, kozja brada, materina dušica, trpotec, bela metlika. Nikar se ne bojte, lahko uporabite tudi le tista, ki jih poznate. Sicer pa juho pripravite iz vrtnih zelišč, pravi Marko.
Poizkusite še: Klasična sladka bučna pita

Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 19.9.2018 ob 19:09

Več iz te teme:

juhe in enolončnicereceptPavusMarko Pavčnikzeli

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.