Kako naredimo domače žitne ploščice

Doma pripravljen prigrizek spravimo v majhno škatlo ali vrečko, da ga imamo lahko zmeraj pri roki.

Iz kosmičev pripravimo raznovrstne sladice, okusne pa so tudi domače žitne ploščice, ki so odličen obrok za potešitev nenadne hude lakote. Izberemo poljubne kosmiče, ki jim dodamo semena, oreške in suho sadje po svojem okusu. Tako bomo uživali v zdravih rezinah, ki jih imamo lahko zmeraj v torbi.

Preberite še: Zakaj so kaše in kosmiči tako zdravi in uporabni v kuhinji

Žitne ploščice so preproste za pripravo, uporabimo lahko kosmiče, sadje in druge dodatke po svojem okusi, posebno sladkosnedi dodajo še za kanec čokolade, lahko pa se poigramo tudi z drugimi okusi, na primer cimetom ali ingverjem, dodamo limonino ali pomarančno lupino ali drugo ljubo nam začimbo. V shrambi zdržijo dlje časa, lahko pa jih tudi zamrznemo.

Sestavine za 4 osebe

– 50 g mešanih kosmičev
– 200 g različnih oreškov
– 100 g mešanega suhega sadja
– 100 g masla
– 4 žlice medu
– 1 žlica mešanih semen

Priprava

1. Kosmiče grobo zmeljemo. Oreške in suho sadje narežemo na koščke. Vse skupaj stresemo v skledo in premešamo. Dodamo semena, zmehčano maslo in med ter dobro premešamo, da dobimo čim bolj kompaktno maso.

2. Maso enakomerno, do višine največ 2 cm, porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut. Pustimo, da se strdi v pekaču.

3. Razrežemo na poljubno velike ploščice in spravimo v posodo s pokrovom. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Preberite še: Pričarajte si hygge v kuhinji

Besedilo: A. K
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana