Kako spečemo parklje

Sveti Nikolaj, po naše Miklavž, je prvi od treh dobrih mož, ki nas obiščejo v decembru. Da je bolj kot Božiček in dedek Mraz namenjen otrokom, potrjujejo njegovi strašljivi spremljevalci, peklenščki, hudiči ali še najraje parklji, ki so dandanašnji le še slikovita dekoracija praznovanja.

Na srečo v našem času ni več prostora za stoletno tradicijo vzgoje s strašenjem in kaznovanjem. Otrokom sicer lahko povemo, kaj so nekoč pomenili parklji z rožljajočimi verigami in da se jih ni več treba bati, del starih navad pa vendarle velja ohraniti. Namreč sladko in slastno tradicijo pečenja parkljev in njihovih testenih šib. Največ veselja naredimo predšolskim malčkom, ki tako in tako radi gnetejo in pacajo s plastelinom in glino, pa tudi kak šolar s spretnejšimi prstki se bo z veseljem pridružil. Njegov parkelj bo seveda čisto nekaj drugega kot podarjen ali kupljen.

Potrebujemo …

Za oblikovanje in peko parkljev ne potrebujemo veliko. Kilogram moke, najbolje polnovredne, kvas, malo soli in vodo. Zamesimo testo kot za kruh in ga damo vzhajat. Pripravimo pekače in jih obložimo s papirjem za peko. Poiščemo še košček rdečega papirja, ki ga odrežemo v dolge trikotnike za jezik, rozine damo za oči, orehova jedrca pa za huda usta, ter povabimo otroke k ustvarjanju.

Sestavljanje testa in peka

Med različnimi tehnikami sestavljanja parklja je najlažja po delih, ki jih oblikujemo na deski, sestavimo pa na pekaču. Dve pesti testa, za glavo in trup, pa dva daljša svaljka za roke in noge. Ko parkelj malo vzhaja, ga premažemo s stepenim rumenjakom. Pečemo v prej ogreti pečici 15 do 20 minut na 200 °C.

Iz ostankov testa pripravimo Miklavževe palice

Testo, ki ostane, še enkrat pregnetemo, razvaljamo in narežemo ter podaljšamo z rokami v paličke, ki jih spečemo posebej. Opazujmo jih, ker so tanjše pečene hitreje kot debelejše! Ohlajene postavimo v kozarec, na katerega zavežemo pentljo. Takšne simbolične parkljeve palice ponudimo pri Miklavževem zajtrku za grizljanje – otroci jih lahko pomakajo v jajce – ali jih ovijemo s pršutom.

Miklavžev zajtrk

Če se kak parkelj ne posreči najbolje, seveda takoj konča v lačnih ustih, drugi pa naj le počakajo na praznični zajtrk. Takrat »mora« biti vse v rdečem, zato okrasimo mizo še s prtički in morda tudi z rdečimi kozarci, priborom in še čim. Nujen dodatek k dobri volji so vsaj še živo rdeča jabolka, ki jih v teh dneh res ni težko dobiti. Včasih obvezne suhe fige, rožiči, pomaranče in mandarine so prav tako zelo dobrodošel vir vitaminov v obrambi pred poznojesenskim kašljem in kapljanjem iz noskov.

Besedilo: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Naredimo sami: domači piškoti spekulas za Miklavža

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana